İmamlar mesai haklarını istiyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 20 Nisan 2009 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin özlük hakları Diyanet ile Maliye Bakanlığı'nı karşı karşıya getirdi. Diyanet, personelinin diğer kurumlardaki devlet memurlarının yararlandığı fazla mesai, tazminat gibi sosyal haklardan yararlanmaları için ayak direrken Maliye, 100 bin personeli yakından ilgilendiren düzenlemenin getireceği yükten endişe ediyor.

Meclis gündemine getirilmesi beklenen Diyanet Teşkilat Kanunu taslağı ile igili en büyük anlaşmazlık, Diyanet personelinin özlük hakları üzerinde yaşanıyor. Yaklaşık 100 bin personeli bulunan Diyanet, diğer kurumlardaki devlet memurlarının yararlandığı fazla çalışma ücreti, tazminat ve benzeri tüm mali ve sosyal haklardan yararlanmak istiyor. Maliye ile Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu'na bağlı bürokratlar arasındaki bir diğer görüş ayrılığı ise resmi tatillerde din görevlilerine mesai ücreti ödenmesi.

Diyanet personelinin ve din görevlilerinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeler dışında yasa taslağında şu düzenlemeler öngörülüyor:

* Diyanet İşleri Başkanı, Aday Tespit Kurulu'nca seçilecek üç aday arasından atanacak ve görev süresi beş yıl olacak. Din İşleri Yüksek Kurulu'na altı üye, İlahiyat Fakülteleri öğretim üyeleri arasından atanacak. Kurul üyelerinin görev süreleri dört yıl olacak. Başkan yardımcılarının ataması müşterek kararla yapılacak.

* Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlığı kadroları, ?Din İşleri Uzmanlığı' ve ?Din İşleri Uzman Yardımcılığı' olarak kariyer görevlerine dönüştürülecek. ?Vaiz' ve ?Murakıp' kadro ve görevleri ?vaiz' olarak birleştirilecek. Vaizler de, ?vaiz', ?uzman vaiz' ve ?baş vaiz' olarak kariyer basamaklarına ayrılacak.

* Camiler, çeşitli özelliklerine göre tasnif edilecek. Buralara atanacak imam- hatipler, ?imam-hatip', ?uzman imam-hatip' ve ?baş imam-hatip' olarak derecelendirilecek.

* Cami ve mescitlerin mülkiyeti, inşaat ruhsatı verilmeden önce Hazine'ye veya kamu mülkiyeti olan kuruluşlara ya da Türkiye Diyanet Vakfı Dini ve Sosyal Hizmet Vakfı'na devredilerek tüm müştemilatıyla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tasarrufuna verilecek.

* Camilere yardım toplama konusu yasal dayanağa bağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber