KKKA'yı anında teşhis edecek yeni yöntem geliştirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2009 12:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Gazi Üniversitesi (GÜ) Nanotıp Araştırma Merkezinde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını kandan, "hızlı, güvenilir ve ucuza" teşhis edecek ve böylece tedaviye erken başlamayı sağlayacak nanoteknolojiye dayalı yeni bir moleküler tanı yöntemi geliştirildi.

Dünyada tek olan yeni yöntem, teknisyene gerek duymadan hastalık tanısını bir kaç saat içinde verebiliyor.

Uluslararası patent başvurusunun yapıldığı yeni tanı yöntemini kullanacak robotik tanı cihazı tasarım çalışmaları ise hızla sürerken, cihazların ilk önce hastalığın görüldüğü endemik bölgelerde kullanılması hedefleniyor.

GÜ Nanotıp Araştırma Merkezi Koordinatörü Dr. Gürer Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tanı yöntemimiz dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor ve yeni yöntemin duyurusunun yapılması bile çok önemli bir gelişme" dedi.

Dr. Budak, yeni yöntemi kullanarak robotik tanı cihazı geliştirmenin asıl amaçları olduğunu kaydederek, tasarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından, öncelikle KKKA hastalığının görüldüğü endemik bölgelerde kullanılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Cihazın, Türkiye'de öncelikli yaygın hastalıkların tanısında da kullanılması için modifiye edilebileceğini kaydeden Budak, "Örneğin Türkiye'de son dönemde Hanta virüsü bulaşmış hastalar görülmeye başladı. Bu cihaz, bu ve benzeri hızlı tanı koyulması gereken hastalık etkenlerinde de rahatlıkla kullanılabilir" dedi.

Dr. Budak, çalışmalara Gazi Üniversitesi yürütücülüğünde Sağlık Bakanlığı, Bilkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi'nin uzman akademisyenlerinin katkılarıyla devam ettiklerini, en geç 1 yıl içinde cihazın prototip modelinin test edilmeye başlanacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber