İstanbul'da artık su sıkıntısı yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2009 15:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Melen Projesi ile İstanbul'un su sorunun çözüldüğünü belirterek, "İstanbul'da artık su sıkıntısı yok, ilelebet su akacak" dedi.

Melen Projesi'nde suyun Anadolu'dan Avrupa'ya iletilmesi amacıyla denizin 135 metre altında inşa edilen "Derbent-Beykoz Şaftı Arası Boğaz Geçiş Tüneli"nin tamamlanması dolayısıyla Devlet Su İşleri'nin (DSİ) Beykoz'daki Melen Sistemi Tesisleri'nde tören düzenlendi.

Törende konuşan Bakan Eroğlu, İstanbul'un su sıkıntısı yaşadığı günlerini anlatarak, sonuçta gece gündüz çalışarak, büyük düşünerek çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Eroğlu, 2006-2007 ve 2008 yıllarında İstanbul'un son 80 yılın en kurak günlerini yaşadığını, bunun üzerine Melen Projesi'nin birinci kademesini hayata geçirdiklerini ve Melen suyunu Ömerli Barajı'na getirdiklerini ifade ederek, "Melen suyunu Anadolu yakasına iletmek yetmez diyerek, Avrupa yakasına taşımaya karar verdik. İstanbul bir daha susuzluk çekmesin diye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ben gece gündüz çalışıyoruz" diye konuştu.

Melen Projesi ile Düzce'deki Melen Çayı'ndan yılda 1,180 milyar metreküp suyun İstanbul'a taşınacağını belirten Eroğlu, 3 aşamada tamamlanacak projenin 11 paket halinde planlandığını ve toplam maliyetinin 1,3 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Bakan Eroğlu, bunun, dünyadaki en büyük su temini projesi olduğuna işaret ederek, Melen Çayı'ndan İstanbul'a her gün yaklaşık 3 milyon metreküp su geleceğini, dev isale tünelini de bu suyun geçebileceği şekilde planladıklarını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber