'Kontör bank'a teknik takip

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Mayıs 2009 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, kart borcunu ödeyemeyen tüketiciye taksitle mal satmış gibi yapıp nakit yaratanlara karşı bankalarla teknik bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Ödeme sistemlerindeki aktörler kamuoyunda "kontör bank" olarak bilinen kredi kartı borcuna nakit yaratan girişimcilere karşı harekete geçti. Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman yapılan işin Visa'nın kurallarına aykırı olduğunu ve bu durumun önüne geçmek için bankalarla teknik bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Visa Europe'un 3 yıldır TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) ile birlikte gerçekleştirdiği Renkli Ufuklar projesi için Mardin'e gelen Berna Ülman, son dönemde giderek artan kontür tefecilerine karşı teknik bir çalışma yürüttüklerini anlattı ve krizin ödeme sistemlerindeki etkisini değerlendirdi. Daha önce Referans'ın gündeme taşıdığı konuya ilişkin kontür tefecilerinin Visa'nın global regülasyonlarına aykırı davrandığını belirten Ülman, "Orada bir kredi ilişkisi var ve banka o kredi kartına satın alınan ürün veya hizmete istinaden bir onay veriyor. O süreçte verinin yanlış bildirilmesi regülasyonlarımıza aykırı. Üye bankalarımızla birlikte bunun üstesinden gelmek için teknik bir çalışma içerisindeyiz" dedi. Ülman pazarda sürdürebilir büyümenin sağlanması için sistemin sağlam olması gerektiğinin ve bu sorunun üye işyerleri ile ilgili olduğunu ekledi.

Mart'ta kıpırdanmayı hissettik

Ödeme sektöründe krizin etkilerini değerlendiren Ülman, "Global krizin etkilerini ağustostan itibaren hissediyorduk. Kredi kartı aylık kullanım oranlarında yıllık bazda baktığımızda yüzde 30'lara varan büyümeler söz konusuydu. Büyüme trendi yavaşladı. Şubat sonuna kadar büyüme küçüldü. Yüzde 30'lardaki büyüme oranı şubat sonu itibariyle yüzde 19'a geriledi" diye konuştu.

Martta yaşanan büyümedeki düşüşte nispeten bir yavaşlama olduğunu belirten Ülman, "Bunun sürüp sürmeyeceğini bilmiyoruz ama dünyadaki trendleri değerlendirmek lazım. İlk bulgular mart aynının nispeten kıpırdanma olduğu yönünde" diye konuştu. Piyasadaki özel tüketim harcamalarının yüzde 25'i kartlarla gerçekleştirildiğine dikkat çeken Ülman, "Bankaların kredi kartı alacaklarında son 6 aylık süreçte yüzde 3 büyüme görüyoruz. Taksitli alışlarda bir yükseliş söz konusu" dedi. Toplam kredi kartı alacaklarının kompozisyonunda değişim olduğunu aktaran Ülman, taksitli alacakların oranı yüzde 40'lardayken yüzde 35'e indi, işlem başına düşen harcama tutarının biraz daha makul seviyelerde kaldığını söyledi. Krizle beraber finansal bilincin önem kazandığına dikkat çeken Ülman, "Finansal bilincin gelişmesi toplumlar için çok önemli bir şey. Biz ilerde de kartların bir ödeme aracı olarak görülmeye devam edeceğini ve pazarın büyüyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Visa Europe'dan eğitime 1 milyon 300 bin euro aktı

Visa Europe, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile birlikte gerçekleştirdiği Renkli Ufuklar projesi için bugüne kadar 1 milyon 300 bin euro harcadı. Türkiye genelindeki 84 bölgede sürdürülen proje ile yaşları 11-13 arasında değişen çocukların düşünen, sorgulayan, kendi kararlarını alabilen bireyler olarak yetişmesi hedefleniyor. Bugüne dek 40 bin çocuğa ulaşılan projede yıl sonuna kadar bu rakam 50 bine çıkarılacak. TEGV'in Mardin'e bağlı Midyat ilçesindeki hizmet binasının resmi açılışı için Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, Cengiz Solakoğlu ve TEGV Genel Müdürü Nurdan Şahin, Renkli Ufuklar projesinde eğitim gören çocuklarla bir araya geldi. Özellikle gelir seviyelerinin düşük olduğu bölgelerde fark yarattıklarını ve hedeflerinin programın MEB'in onayı ile okullarda da uygulanması olduğunu söyleyen TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu, "Türkiye'nin gelecekteki rekabet gücü, dünyadaki saygınlığı ve pasaportun değeri yetiştireceğimiz çocukların analitik düşünen kişilerden oluşmasına bağlı" dedi. Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman ise projeye verdikleri desteğin süreceği mesajını verdi.

Hedef 50 bin çocuğa ulaşmak

* Renkli Ufuklar 23 Türk bankasının desteği ile 3 yıldır faaliyette.

* Visa, projeye 1 milyon 300 euro destek verdi.

* Türkiye çapında 40 bin çocuk eğitim programlarından faydalanıyor. Bu rakam yıl sonunda 50 bine çıkartılacak.

* Türkiye kartlı ödemeler sektöründeki bankaları bir araya getiren bu çaptaki ilk sosyal sorumluluk projesi.

* Eğitimlere katılan çocuklarda benlik saygısı, sözel ve zihinsel beceri ve kendilerini ve meslekleri tanıma alanlarında istatistiki gelişme gözlendi.

Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, kart borcunu ödeyemeyen tüketiciye taksitle mal satmış gibi yapıp nakit yaratanlara karşı bankalarla teknik bir...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber