Hazine bürokratları rahat, Maliye'de değişim yolda

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Mayıs 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kabine revizyonu birçok ekonomi bürokratının değişmesine de yol açacak. ?Kasap Sokak' ekibi denilen bürokratlar Ekren'in ayrılmasına üzülürken, ?Çıkrıkçılar Yokuşu' ekibi olarak bilinen bürokratlar Babacan'ın gelmesinden memnun.

BAKANLARIN ve milletvekillerinin ?bakanlık' heyecanı sona erdi. Bu kez de revizyon heyecanı bürokratlarda başladı. Özellikle, en kapsamlı revizyonun ekonomi bakanlıklarında yapılması, halen görevde olan üst düzey ekonomi bürokratlarını telaşlandırdı. Kulislerde, yeni bakanlarla birlikte ekonomi bürokrasisinde olası ?bürokrat' değişimleri konuşuluyor. Ekonominin başına Hazine'den sorumlu Devlet eski Bakanı Ali Babacan'ın gelmesi, halen görevde bulunan birçok ekonomi bürokratını sevindirdi. Ekonomi bürokrasinde ?Ankara kökenli' ve ?İstanbul kökenli' bürokratlar sınıflandırılması yapılıyor.

ANKARA KÖKENLİLER SEVİNDİ

İSTANBUL kökenli bürokratlar Nazım Ekren'in, Ankara kökenliler bürokratlar ise Babacan'ın referansıyla atanan bürokratlardan oluşuyor. Ankara kökenli bürokratlar Ali Babacan'ın siyasetten önce çalıştığı Ankara'nın Çıkrıkçılar Yokuşu'nda bulunan dükkanı nedeniyle, ?Çıkrıkçılar Yokuşu ekibi' olarak anılıyor. İstanbul kökenliler Nazım Ekren'in, siyasete girmeden önce Bülent Çağlar ile kurduğu Aktive Bankacılık Dergisi'nin iş yeri adresi Kasap Sokak'ta olduğu için ?Kasap Sokak ekibi' olarak biliniyor. Dolaysıyla, ekonominin patronunun Babacan olması, Ankara kökenli ekonomi bürokratlarını sevindirdi. Kasap Sokak ekibi ise Ekren'in görevden ayrılmasına üzüldü. HÜSEYİN ÖZAY

Hazine bürokratları rahat, Maliye'de değişim yolda

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI: Ekonominin başına Ali Babacan'ın atanması en çok Hazine bürokratlarını sevindirdi. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı başta olmak üzere, Hazine'de görev yapan birçok üst düzey bürokrat, Babacan'ın yakın çalışma arkadaşlarından oluşuyor ve hepsinin atanmasını da Babacan önerdi. Bu nedenle, Hazine bürokrasisinde fazla değişim beklenmiyor.

MALİYE: Maliye Bakanları bugüne kadar ?hesap uzmanı' veya ?maliye müfettişi' kökenli eski maliye bürokratlarından seçildi. Bakan hangi denetim grubundan geldiyse, müşteşarlık ve diğer üst düzey görevler de aynı denetim biriminden gelen ?üstadlardan' oluştu. Ancak Mehmet Şimşek'in atanması bu kez hesapları bozdu. Orta vadede birçok bürokratın değişmesi bekleniyor.

MERKEZ BANKASI: Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Ali Babacan'ın ekonomi bakanlığı döneminde başkanlık koltuğunu oturdu. Bu nedenle Merkez ile Hazine arasında bir sıkıntı olması beklenmiyor. Ancak, Babacan'ın ekonominin patronu olmasıyla Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın banka içinde daha da güçlenmesi bekleniyor. Babacan, ilk olarak Başçı'nın, Merkez Bankası'na atanmasını istemişti.

ÜST KURULLAR: BDDK, SPK ve TMSF gibi üst kurulların başkanlarının büyük kısmı, Nazım Ekren'in ve Kemal Unakıtan'ın referansı ile atanan bürokratlardan oluşuyor. Yeni dönemde atamalarda Babacan'ın belirleyici olması bekleniyor.

KAMU BANKALARI: Kamu bankaları yöneticileri de Nazım Ekren'in desteği nedeniyle İstanbul kökenli bürokratlar olarak biliniyor. Ancak, kamu bankalarının yöneticilerinin atamaları, Babacan'ın ekonomi bakanlığı döneminde yapıldı. Yönetimlerinde fazla değişiklik beklenmiyor.

ENERJİ BAKANLIĞI: En fazla değişiklik beklenen kurumların başında geliyor. Eski Bakan Hilmi Güler döneminde birçok bürokrat operasyonlar nedeniyle görevden alındı. Bu bürokratların yerine yeni atamalar yapılacak.

SANAYİ BAKANLIĞI: Sanayi Bakanlığı'nda ise kısa vadede olmasa da orta vadede bazı bürokratların değişeceği tahmin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber