Diş hekimleri alarmda!

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Mayıs 2009 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Giderek yayılan domuz gribine karşı ağız sağlığına dikkat çeken diş hekimleri alarma geçti...

Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, hastaların domuz gribine karşı diğer grip türlerinde de olduğu gibi kişisel ağız diş sağlığı görgülerine dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Son günlerde dünya gündemini meşgul eden ve ülkeleri ciddi tedbirler almaya mecbur bırakan domuz gribine karşı diş hekimleri de alarma geçti.

Salgınların ağız sağlığıyla doğrudan ilgili olduğunu belirten Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, bu süreç içinde tüm diş hekimlerinin hastalarına verdikleri oral hijyen eğitimine azami ölçülerde dikkat etmesi gerektiğini ve bu konuyla alakalı tüm diş hekimlerinin uyarıldığını bildirdi.

Kural, "Aile içerisinde her bireyin ayrı diş fırçası olmalı, diş fırçalarının kullanıldıktan sonra su ile iyice durulanması gerekiyor. Diş fırçalarının dik olarak kurumaya bırakılması önemli. Diş fırçasının kurumasına engel olacak fırça kılıflarının mümkün olduğunca kullanılmaması gerekiyor." diye konuştu.

Fırça kılları nemli kaldığı zaman, bakterilerin rahatça üreyeceği bir ortam oluştuğunu kaydeden Kural, "Aynı kap içerisinde birden fazla diş fırçası var ise fırçaların birbirlerine değmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Ayrıca diş fırçalarını dezenfekte etmeye kalkmak, bulaşık makinesi, mikrodalga veya ultraviyole cihazları kullanmak tamamen gereksizdir. Bu işlemler, diş fırçasına zarar verebilir. Eğer mümkün ise gün içerinde 2 adet değişik fırça kullanmak fırçaların kuruması için yeterli süreyi sağlar. Diş macununu fırça üzerine koyarken macun tüpünün fırçaya değmemesini sağlamakta önemli bir tedbirdir." şeklinde konuştu.


10 soruda domuz gribi ve korunma yolları

Domuz gribi son günlerin en çok konuşulan sağlık sorunlarından biri. Prof Dr Osman Müftüoğlu ve Turgay Renkliyurt domuz gribi ve korunma yollarını yazdı....

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Domuz gribi son günlerin en çok konuşulan sağlık sorunlarından biri. Salgın bir hastalık boyutlarına ulaşabilme ihtimali gösterdiği için hepimizi korkutuyor. Ne var ki çoğu zaman yapılan bir hatanın burada da yapıldığı, konunun fazlaca büyütülüp neredeyse bir ?tıp terörü? havasının yaratıldığını düşünenler de var. Bu gripte de bir ?viral enfeksiyon? söz konusu. Viral enfeksiyona bağlı diğer üst solunum enfeksiyonları gibi domuz gribi de ?damlacık enfeksiyonu? şeklinde kolayca yayılıyor.

1 ETKENİ NE

Domuz gribine yol açan bir virüs. ?H1N1 virüsü? olarak adlandırılıyor. Virüsün özelliği diğer grip virüsleri gibi hızlı ve değişken bir yapıya sahip olması. Tüm grip virüsleri gibi domuz gribi virüsü de hızla ve sürekli bir biçimde değişme özelliğine sahip. Bu durum aşı hazırlama ve tedavi için ilaç üretmeyi güçleştiriyor.

2 NASIL BULAŞIYOR

Virüsün kaynağı domuzlar. Domuzlar arasında sık sık grip salgınlarına yol açıyor. Virüs domuzdan insana, insandan insana, hatta insandan domuza bile bulaşabiliyor. Bulaşıcılığı fazla, salgın potansiyeli yüksek bir virüs. İnsandan insana bulaşma ağız burun salgılarıyla, kirlenmiş eller, hapşırma, öksürme, bu esnada virüsle bulaşmış partiküllerin ağza, buruna solunum yoluna yerleşmesiyle oluyor.

3 NASIL KORUNMALI

Korunmanın en etkili yolu hasta kişilerin izole edilmesi. Özellikle bulaşma ihtimalinin arttığı kapalı alanlara, ulaşım araçlarına, okullara alınmaması, evde istirahat ettirilmeleri. Ayrıca hasta kişilerin maskelerle ayrı odalarda izole edilmesi de faydalı bulunuyor. Riskli alanlarda ve salgın çıkan yerlerde yaşayanların maske takmaları faydalı olarak bulunuyor. Virüsün öksürme, hapşırma, yakın mesafeden konuşma gibi durumlarda hava yolu ile bulaştığının bilinmesi çok önemli ama en az bu durum kadar önemli olan ve çoğu kez atlanan bir nokta var: El temizliği. Salgın dönemlerinde özellikle elleri sık sık yıkamak, şüpheli temaslarda bu yıkamayı daha ciddi ve dikkatle yapmak önem kazanıyor.

4 BELİRTİLERİ NELER

Bu gribin de diğer griplerden farklı bir belirtisi yok. Ağır seyrediyor. Solunum yollarını daha ciddi etkiliyor. Ateş, kırıklık, iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik, boğaz ağrısı, boğazdan yanma hissi, öksürük, nefes darlığı, iştahsızlık, burun boğaz akıntısı, hapşırma gibi belirtileri var. Küçük çocuklarda ağır nefes darlığına, uyku haline de yol açıyor.

5 NASIL TEŞHİS EDİLİYOR

Şüpheli vakalarda hızlı sonuç veren bazı testler var ama bunlar her yerde uygulanan, ucuz testler değil. Hastalığı hızlı teşhis eden yeni testler üzerinde çalışmalar sürüyor. Özellikle şüpheli olguların aksi kanıtlanıncaya kadar domuz gribi gibi kabul edilmesi, yeni yerleşim saptanabilmesi için bu olgularda virüs çalışmalarının yapılması gerekebiliyor.

6 AŞI İLE KORUNMAK MÜMKÜN MÜ

Domuz gribinin aşısı yok. Aşı üzerinde çalışmalar devam ediyor ama mevcut grip aşılarının bu gripten korunmada bir faydası olmuyor.

7 İLACI VAR MI

Bazı antiviral ilaçların (örneğin Tamiflu ve benzerlerinin) faydalı olabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte doğrudan tedavi edebilecek herhangi bir ilaç söz konusu değil. Her grip olgusunda tamiflu veya benzerini kullanmak da gerekmiyor.

8 NASIL BESLENMELİ

Eğer bağışıklığınızı güçlü tutarsanız domuz gribine karşı daha dirençli olursunuz. Uykunuza, istirahatınıza dikkat etmeniz, fırsat buldukça temiz havada yürümeniz ve iyi beslenmeniz faydalı olabilir. Bol sebze meyve yemek doğru bir düşüncedir. Bağışıklığı güçlendirmek için Elderbery, Ekinezya, Umklaoba özlerinden, hatta Betaglukandan faydalanabilirsiniz. 2-3 haftalık kısa bir Çinko kürünün de yararı olabilir.

9 TÜRKİYE İÇİN BİR TEHLİKE SÖZ KONUSU MU

Sağlık Bakanlığı ve Enfeksiyon Hastalıkları çalışma grupları ortak bazı önlemler konusunda anlaştılar. Erken teşhis için bazı merkezler oluşturuldu. Özellikle havaalanlarında gerekli önlemler alındı. Bu nedenle panik olacak bir durum söz konusu değil. Yapılması gereken bu tür belirtilerle karşılaşanların en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, bu tür belirtileri olanları izolasyon konusunda uyarmaları.

10SALGIN BÜYÜYOR MU

Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama hastalığın ilk yoğunluğunun azaldığı yönünde. Herkes, her ülke yeteri kadar bilinçlendi. Bütün ülkelerde, sınırlarda gerekli önlemler alındı, sağlık bakanlıkları alarm haline geçirildi. Bu nedenle korkuya, telaşa, endişeye gerek yok. Yeni bir virüs de söz konusu değil. Virüs zaten bilinen bir virüs. Sorun hastalığın salgın hale dönüşebilme eğilimi göstermesinden kaynaklanıyor. Bu enfeksiyonda da koruyucu önlem her şeyden önce geliyor.

Kısacası dikkatli olalım, koruyucu önlemleri ciddiye alalım ve ilgililerden gelecek uyarıları dikkatle uygulayalım, panik yapıcı önerilerden uzak duralım yeterli...

Domuz gribi gerçeği: Salgın ihtimali az...

Turgay Renkliyurt'un yazısı (Güneş)

Domuz gribi konusu bütün dünyayı meşgul ediyor. Durum böyle olunca da ortalıkta bir dolu dedikodu, masa başı imalatı reyting getirmek için imal edilmiş haber, kulaktan dolma bilgi dolaşıyor.

Ortalıkta dolaşan bazı haberlere göre; domuz gribi virüsü bütün dünyaya yayılacak ve yüz milyonlarca insan ölecek.

Bir başka habere göre; Amerika'lılar güneydeki komşuları olan Meksika'lıların kaçak olarak ülkeye ucuz iş gücü olarak gelmelerinden, bu arada pek çok ekonomik, sosyal ve sağlık sorunlarını da beraber taşımalarından bıkmış durumdalar. Sınırdan geçişler sıklaştırılmak istendiğinde, bazı sivil toplum kuruluşları insan hakları diyerek karşı çıkmakta, bu da ciddi tedbir alınıp, uygulanmasına engel teşkil etmektedir.

Buna bir çare bulmak isteyen Amerika tarafı, Meksika'da böyle bir grip dalgasının yaratılmasını bir şekilde başlatıp, önce Amerikalıları, sonra bütün dünyayı korkuya sevk etti, sonra da Meksika'dan Amerika'ya gelişleri istediği gibi kontrol altına aldı.

Bu iddiayı ortaya atanlar, varsayımlarının doğru olduğunu ortaya koymak için de şöyle konuşuyorlar; '.. Meksika'da meydana gelen grip olayları nedeniyle bir çok ölüm vakası olduğu ileri sürülüyor ve Meksika'dan Amerika'ya gelişler aşırı tedbirlerle engelleniyor. Ancak, Amerika'daki domuz gribi vakaları nedeniyle ölüm vakası yok denecek kadar az. Üstelik domuz gribinin hali hazır yapısında onu öldürücü yapan gen bulunmuyor, klasik bir grip gibi etki yapıp, geçiyor'.

Özetlemek gerekirse ortada bir dolu tevatür, dolaşıyor.

BİLİM TEDBİR AL AMA PANİKLEME, DİYOR

Berlin'deki Robert Koch Enstitüsü, dünyaca ünlü bir bilim kuruluşudur. Yüzlerce bilim adamının araştırma yaptığı bu bilim merkezinin başkanı olan Prof. Dr. Jörg Hacker birkaç gün önce yaptığı basın toplantısıyla, konu hakkında şunları söyledi; '.. Klasik anlamda domuz Influenza Virüsü (A/H1N1) insandan insana geçip, hasta etmez. Aynı şekilde bunun türleri olan H1N2, H3N3, H3N1 tipleri de insandan insana geçip, hasta etmez. Ancak, günümüzde A/H1N1 virüsünün bir varyasyonu Meksika, Teksas ve Kaliforniya'da ortaya çıktı.

Bu virüs, kuş, domuz ve insandan kaynaklanan kök hücreye sahip. Bu özelliğiyle, domuza geçip, genetik değişikliğe uğrayıp, bugünkü insandan insana geçen A/H1N1 girip türünü yarattı, diye düşünülüyor.

İŞLER BİRAZ KARIŞIK

A/H1N1 adlı domuz gribi virüsünün, hangisinin klasik, yani öldürücü etkisi olmayan, insandan insana geçmeyen; hangisinin insandan insana geçen, öldürücü etkili varyasyon virüsü olduğunu standart araştırma metodlarıyla tespit etmek mümkün değildir. Amerika'da bunu tespit edecek, sistem de geliştirilmiş değildir.

Ancak, Robert Koch Enstitüsü bu farkı tespit edecek teşhis sistemini geliştirmiştir. Yani, bu teknolojiye Almanya sahiptir. Hasta olduğundan şüphe edilen kişinin geniz, burun içi derisinden alınan bir parçanın incelenmesiyle, virüsün cinsini tespit etmek mümkündür.

Tekrar edeyim; klasik domuz gribi virüsü olan A/H1N1 öldürücü etkiye sahip değildir. Bu grip domuzdan insana, insandan insana geçip, dünya çapında salgına (Epidemi) sebep olmaz. Var olan ilaçlarla tedavi etmek mümkündür.

Varyasyona uğramış domuz gribi virüsü öldürücü etkili ve insandan insana geçerek salgına sebep olur. Ancak, bu hastalık da, işin başında teşhis edilirse, var olan ilaçlarla tedavi edilir. Çünkü, bu ilaçlar, virüsün çoğalmasını önleyici etkiye sahiptir...'

Konunun en yetkili kişilerinden birisi olan Prof. Dr. Jörg Hacker'in bu açıklamasının arkasından ikinci bir açıklama yapıldı. Buna göre; Meksika'dan gelen bir hemşire de domuz gribi tespit edilmiş ve hemen ilaç tedavisine geçilerek hemşirenin iyi olması sağlanmış.

Özetlemek gerekirse, Almanlar işi çözmüş ve '.. Tedbirli ve sakin olun!' diyorlar. Bunun tercümesi ise... Domuz gribi kontrol altında, demektir. (Veya, Amerikalıların şişirdiği kadar tehlike yok!).

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber