Osman Paksüt Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2009 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Anayasa Mahkemesince, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının gönderdiği dosya üzerine Başkanvekili Osman Paksüt hakkında hukuki sürecin başlatılmasıyla ilgili işlemler, Anayasa Mahkemesinin Kuruluş Kanunu ve İç tüzüğü gereği yürütülecek.

Kuruluş Kanunu ve İç tüzük gereği, Anayasa Mahkemesinin başkan, başkanvekili ve üyelerinin, görevlerinden doğan, görevleri sırasındaki suçlar veya şahsi suçlarından dolayı bir ihbar veya şikayet yapılması veya böyle bir halin öğrenilmesi halinde konu, Başkanlıkça, Anayasa Mahkemesine bildiriliyor.

Başkan, gereken hallerde işi Mahkemeye götürmeden önce bir üyeye ön inceleme de yaptırabiliyor. Soruşturma açılmasına yer olup olmadığının belli edilmesi için gerekli incelemeyi yapmak üzere, Mahkemede hazır bulunanlar arasından görevlendirilen bu üye, incelemesini yaptıktan sonra, durumu kendi düşüncesini belirtmeksizin bir raporla Başkan'a bildiriyor.

Soruşturma açılması Mahkemenin kararına bağlı oluyor. Görevli üye tarafından hazırlanan rapor üzerine Mahkemede yapılacak görüşme sonunda, "soruşturma açılmasına yer olmadığına" karar verildiği takdirde, kararın bir örneği ilgili üyeye, birer örneği de ihbar ve şikayette bulunanlara tebliğ ediliyor.

"Soruşturma açılmasına" karar verildiği takdirde, hazırlık soruşturmasını yapmak, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na göre, gereken kararı vermek ve söz konusu Kanun'un Cumhuriyet savcılarına tanıdığı bütün yetkileri kullanmak üzere gizli oyla mahkeme üyeleri arasından 3 kişilik bir Soruşturma Kurulu seçiliyor. Soruşturma Kuruluna, en çok oy alanlar ve oyların eşitliği halinde kıdemli olanlar seçilmiş sayılıyor. Bu kurula üyelerden en kıdemlisi Başkanlık ediyor.

Soruşturma Kurulu, kamu davasının açılmasına gerek görmezse evrakın işlemden kaldırılmasına karar veriyor. Yapılan soruşturma, kamu davasının açılmasını haklı göstermeye yeterli ise iddianame düzenleyerek, bu davayı açıyor ve görevle ilgili suçlarda Yüce Divan'a, şahsi suçlarda Yargıtay Ceza Genel Kuruluna tevdi olunmak üzere, dosyayı Başkanlık aracılığıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderiyor.

Soruşturma Kurulunun işlem ve kararları kesin oluyor. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde hazırlık soruşturması genel hükümlere tabi oluyor.

Anayasa Mahkemesi Başkan, Başkanvekili ve üyelerinin şahsi suçlarında, Yargıtay üyelerinin şahsi suçlarına ilişkin hükümler uygulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber