1. İl özel idareleri semineri yapıldı

Haber Giriş : 26 Aralık 2004 21:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma, Tanıtma Merkezi (TEBİAT) tarafından organize edilen ve Afyon'da 2 gün süren 1. İl Özel İdareleri Semineri bugün sona erdi.

Yeni yasal düzenlemeler açısından İl Özel İdareleri'nin durumunun tartışıldığı toplantının bugünkü oturum başkanlığını İçişleri Bakanlığı'ndan Müsteşar Şehabettin Harput yaptı. Afyon İkbal Termal Otel'de yapılan toplantıya konuşmacı olarak İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak ve Sinop Valisi Zeki Şanal katıldı. 'Deneyimler ışığında yeni yasal ortamda İl Özel İdareleri uygulamaları ile ilgili temel sorunlar' konusunun ele alındığı toplantı daha sonra soru cevap şeklinde devam etti.

Valilerle ilgili bir soru üzerine İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput, valilerin, Bakanlar Kurulu kararıyla atanan kamu görevlerine getirildiğini ifade ederek, "Valiler, devleti, hükümeti temsil eder. Kendilerine verilen yetkileri mevcut yasa içerisinde uygularlar. 81 il valisinden bir tane bile yoktur ki hakkında soruşturma olmasın. Bulundukları yöreye adil, hakkaniyetli, en iyi şekilde hizmet etmeye gayret ederler. Valilerin siyasi hesabı yoktur. Tek hesabı vardır, o da yöresinin sorunlarını en aza indirme, halkla daha çok yakınlaşma, arkalarında bir hoş seda bırakmaktır. Valilerimizi, dokunulmaz, sınırsız yetkileri olan kişiler olarak görmeyelim" dedi. Harput, toplantının ardından yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

"Toplantımızın yararlı geçtiğine inanıyorum. Bu toplantıda, yeni yasayla neler geliyor, yeni düzenlemeler nelerdir, bunları görüştük. Yasayı tek tek, madde medde inceleyemeyiz tabii ki. Ayrıca 17 Ağustos'ta hükümetin AB'den aldığı müzakere tarihiyle birlikte, Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz daha güç kazanacak"

Toplantıyı değerlendiren Afyon Valisi Muzaffer Dilek, hiç gündeme gelmeyen konuların bu toplantıda gündeme geldiğini belirterek, "Yasa tasarısı tekrar Meclis'te görüşülürken yasanın daha mükemmel çıkması için bana göre bunlar iyi bir yol haritası. Birçok konunun burada tartışılması, konuşulması ve kayıtlara geçirilmesi gerek bu yasanın çıkışında, gerekse bu yasaya bağlı diğer yasaların çıkışında iyi bir rehber olur diye düşünüyorum. Çünkü herkes görüşlerini uzun uzun anlattı. Verimli geçti. Bu toplantının özelliği Türkiye'de ilk olması. Belediyeler bu toplantıları yapıyorlar, ancak il genel meclisleri ilk kez böyle bir toplantı yapıyor. Afyon'da olması bizim için ayrı bir sevinç kaynağı. Çok yararlı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber