Hastane inşaatında yolsuzluk iddiası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Mayıs 2009 12:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

MERSİN'in Erdemli Devlet Hastanesi'ne 2005'de, personel maaş ödemesi anlaşması çerçevesinde bankadan verilen 220 bin TL promosyonla inşa edilen ek bina inşaatında yolsuzluk yapıldığı ileri sürüldü. Bu konudaki faturalarda 3 katlı toplamı 440 metrekare olan ek binada 100 ton demir, 18 bin 500 torba çimento kullanıldığı belirtildi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı, Sağlık, Adalet bakanlıkları, Mersin ve Erdemli Cumhuriyet Başsavcılığı ile basın kuruluşlarına bilinmeyen bir kişi tarafından gönderilen belgelerde yolsuzluk yapıldığı iddia edilerek ilgili birimlerin harekete geçmesi istendi. Gönderilen belgelerde 440 metrekarelik kapalı alana sahip 3 katlı Erdemli Devlet Hastanesi ek bina inşaatı için ihtiyacın birkaç katı miktarda 100 ton demir, 18 bin 500 torba çimento faturası düzenlenerek, yolsuzluk yapıldığı ileri sürüldü. İhbar mektubunda şöyle denildi:

?Bu inşaat için izin ya da ruhsat alınmamış, ihale yapılmamış, inşaat işi başhekim yardımcısı A.G.'nin ortağına ve A.E.'nin kardeşi G.E.'ye yapılmıştır. Oysa promosyon paralarının harcamasında da mevcut kurallara uyulması gerekmektedir. Yani Kamu ihale Kanunu usullerince harcama yapılması gerekmektedir. Bina ruhsatsız, harcama keyfidir. Paralar çeşitli yerel firmalar tarafından, Akbank Genel Müdürlüğü'ne kesilen faturalarla bankadan çekilmiştir. Faturalar şişirilmiştir. Faturalar incelendiğinde 440 metre kare kapalı sahası olan inşaat için 100 ton demir alındığı, inşaatta 18 bin 500 torba çimento kullanıldığı anlaşılmaktadır. Böyle bir yapıda bu miktarda malzeme kullanılması imkansızdır. Tüm faturalarda aynı olay mevcuttur. Yani kamu zararına sebebiyet vermiştir. Yine aynı faturalar incelendiğinde yerel bir bilgisayar firmasından iki PC alındığı ve faturanın Akbank tarafından ödendiği görülmektedir. Fakat hastane envanterinde bu bilgisayarlar yoktur. Bu bilgisayarlar birileri tarafından alınmış ve ücreti promosyon parası bünyesinden ödenmiştir. Yani zimmet suçu işlenmiştir. Bu ebatlarda bir bina 60-80 bin TL'ye mal edilebilecekken, 220 bin TL'ye bitirilememiş, üçüncü kata hiç başlanmamış, sıvası, boyası ve çatısı yapılmamış ve yarım bırakılmıştır.?

Dönemin Erdemli Devlet Hastanesi Başhekimi olan, şu anda aynı hastane doktor olarak görevini sürdüren üroloji uzmanı Mustafa Göçmen, iddialarla ilgili olarak, ?İnşaatı yapan müteahhit bankadan parasını tahsil etmek için fatura ibraz etmek zorundaydı. Müteahhitler işçilik parası yerine hepsini malzeme kullanılmış gibi gösterip fatura kestirmiş. Ayrıca kesilmiş bir işçilik faturası yok. Bu konuda daha önce yapılan incelemelerden bir sonuç çıkmadı? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber