MEB Personel Genel Müdürüne 5 adet soru

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün en büyük hatası, Danıştay kararları sonrasında yönetmeliği tümden değiştirmesidir. Örneğin Danıştay mülakatı iptal edince, sınav uygulaması kaldırıldı, Ek-2'ye geçildi. Şimdi ise Ek-2'deki çok küçük bir detayın yürürlüğü durdurulmuş olmasına rağmen, tüm atama işlemleri durdurulmuştur. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mayıs 2009 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'te yer alan açıklamasında da görüleceği üzere, 2004 yılında başlayarak bugüne değin, yönetmeliklerin iptal olmasından dolayı bakanın 76.maddeyi kullandığından dem vuran Yalçın, daha önceki bir açıklamasında yaptığı gibi adeta mahkemeleri tekrar kamuoyuna şikayet etmektedir.

Sendikaları da aynı şekilde yargıya gitmekle suçlamaktan geri almayan Yalçın, daha bir hafta önce sendikalardan Yönetmelik önerisi talep etmiştir.

Hem yönetmelik önerisi isteyeceksiniz hem de olan yönetmeliğe de bağlı kalmadan istediğiniz gibi atama yapacaksınız.

Evet Danıştay yönetmelikleri durdurmuştur ama neden durdurmuştur, bunu sayın Yalçın her halde o dönemde görevde olmadığından sentezleyememiştir.

Kendisinin de belirttiği gibi 11.01.2004 tarihli yönetmelik Mülakat sınavı nedeniyle durdurulmuştur. 02.12.2004 tarihli değişiklikle ise ek-2 ye göre ilk 5 sıraya girenlerden herhangi birini atama yetkisini idareye verdiği için iptal etmiştir. Bu da yetmemiş bu kez mülakat yerine 04.03.2006'da sözlü sınav getirilerek adeta dalga geçer gibi bir uygulamaya imza atılmıştır. Daha sonra 1 yıl yönetmeliksiz kalınmış, seçim arifesinde 13.04.2007 tarihinde çıkan yönetmelikte evlere şenlik vaziyette hiçbir kriter, duyuru, başvuru olmadan idare istediğini atasın uygulaması gelmiş ve on binlerce atama bir haftada tamamlanmıştır. Bu yönetmeliğin yürürlüğü de kısa sürede durduruldu.

Son olarak yine 1 yıl yönetmeliksiz kalındıktan sonra 24.04.2008 tarihli yönetmelik yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğin maddelerinden iptal olan ya da yürütmesi durdurulan olmadı. Sadece Ek-2 Yönetici değerlendirme formu iptal edildi. Bu formun iptali sonucu yeni düzenleme yapıldı ve yönetmelik 15.10.2008 tarihinden itibaren yürürlükte iken, sayın yalçın, "atamalar yapılsın ve acele davranılsın" emrini yayınladı. Son olarak ta Ek-2 de geçici görevlere verilen puanlar iptal edildi. Daha doğrusu çok bulundu. Asil ile vekil görevin puanları arasını açın dedi. Yalçın, Danıştay'ın son kararı sonrasında ?Yönetici Atamayı Ömürboyu Yapmayın Emri?ni yayınladı. Oysaki Ek-2 iptal edilmemişti. Ek-2'deki sadece bir bölüm hakkında yürürlüğü durdurma kararı verilmişti.

Sayın Yalçın, kamuoyunun cevabını bildiği bu soruları tekrar bir kez daha yöneltme gereği duyuyoruz:

1- Ek-2'de küçücük bir düzenleme yapmak çok mu zor? Hiçbir şey yapamıyorsanız genelgede ortaya koyduğunuz şekilde yürürlüğe koymak ta mı zor?

2- Atamaları sekteye uğratan emir yayımlandığında "eğitim öğretim aksamasın diye yıl sonuna atama" hükme bağlanırken, şimdi alelacele yapılan atamalarla eğitim aksamamış mı oldu?

3- Danıştay Takdir puanı, mülakat, sözlü sınav, ilk 5 arasından seçme, istediğini ata içerikli maddeleri iptal etmiştir, haklısınız. Peki idare Danıştay tarafından Seçme ya da Düzey Belirleme sınavını iptal etmediğine göre idare bu uygulamayı neden kaldırmıştır?

4- 03.04.2006 da ki iptallerde Danıştay sadece Sözlü sınav ile takdir puanını hukuka uygun bulmadığına göre 13.04.2007'de neden yönetmelik kökten kaldırılmıştır?

5- Bu çok savunduğunuz 76.madde kapsamındaki atamalarda kriter nedir? Atananların bugün itibari ile sendikal dağılımı nedir?

Atananların vekil olanların asil yapılması şeklinde olmadığını sizde bildiğiniz halde neden ?Uzunca bir süredir yöneticilik görevini geçici görevlendirme ile yürütenlerin bu süre içerisindeki performansları, başarılı çalışmaları ve eğitim kurumuna sağladıkları olumlu katkılar birlikte değerlendirilerek,? şeklinde bir açıklama yaptınız. Bunun kuyruklu yalan olduğu açıktır.

Hemen örneklendirelim: Bakırköy Ataköy Lisesi(Bağcılar), Bakırköy Adalet Meslek Lisesi(Bakırköy İlçe MEM Şube Müdür V.), Bakırköy Tevfik Ercan Anadolu Lisesine (Bakırköy İlçe ÖEM Şube Müdür V.) atananlar, bu okulların müdür vekili değildirler. Bunların hangi performasını değerlendirdiniz.

Kaldı ki: Geçici görev yapanlar hangi kriterlere göre görevlendirilmişlerdir? ki şimdi asaleten atanmaktadırlar.

Sayın Yalçın bu sorulara da cevap vermeyeceğinizi/ veremeyeceğinizi biliyoruz. Ancak, yaklaşım tarzınızla, hala aklınızın bir köşesinde yer alan "bize yakın öğretmenler" fikri donanımınızla, yeni bakan Nimet Çubukçu'yu da kamuoyunun en sevilmeyen bakanı yapacağınızdan emin olabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber