Otomobilin makyajı jantlar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2009 10:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Araçların dış görünüşünü değiştiren ve daha estetik bir duruş sergilemesini sağlayan jantların fiyatları 100 TL ile 750 TL arasında değişirken, otomotiv sektöründeki canlanmanın beraberinde jant satışlarını da hareketlendirdiği bildirildi.

İlk olarak 1800'li yıllarda benzinli motorların üretilmesiyle tasarlanan otomobiller, tarih içinde büyük gelişim gösterdi. İlk üretildiği yıllarda hatta 1900'lü yılların başında otomobillerde genellikle tamamen el işi ahşap jantlar kullanıldı.

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak 1920 yılından sonra ABD ve İngiltere'de üretilen otomobillerde metal jantlara geçildi. Metal jantlar bugüne kadar bazı değişikliklere uğrayarak krom kaplama alüminyum şeklinde üretilmeye başlandı.

Bursa'daki iş yerinde 1916'dan kalma ahşap, 1926 dönemine ait birkaç adet metal tarihi jant bulunan bir otomotiv firmasının sahibi Muammer Soytuna, 1926 yapımı jantların bugünkünden çok daha kaliteli olduğunu, makine ve el işçiliği ile üretildiğini söyledi.

Bugün ise jantların genellikle döküm olarak yapıldığını ve ?Çelik jant? adı altında satıldığını belirten Soytuna, ?Aslında jantlar çelik değil. Bir dönem böyle söylendiği için adı bu şekilde kalmış. Gerçekte alüminyumdan üretiliyor ve üzerine krom kaplama yapılıyor. Zaten görüntüyü sağlayan da bu krom? dedi.

?Otomobilin makyajı? olarak nitelendirilen jantların 100 ile 750 TL arasında satıldığını vurgulayan Soytuna, ?Otomobil tutkunları jantlara büyük önem veriyor. Fabrikadan çıkmış yeni otomobile bile hemen jant taktıranlar var. 4 jant 3 bin TL, ancak fiyatı çok fazla umursayan yok. Özellikle otomotivdeki canlanma jant satışlarını da hareketlendirdi. Bu canlılık kış aylarına girerken daha da artar? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber