Sağlığınızı tehlikeye atmayın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2009 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bursa Eczacı Odası Başkanı Kıvanç Atmaca, uzman olmayan kişilerden alınan tedavi edici ürünlerin ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğine dikkat çekti.

Bilimsel eczacılığın 170. yılı dolayısıyla basın toplantısı düzenleyerek, Türk Eczacıları Birliği'nin mesajını okuyan Atmaca, yanlış ilaç kullanımının ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Atmaca, ilaçların ancak doğru kullanıldığında tedavi edici işleve sahip olduğunu belirterek, "Yanlış kullanım ölüme kadar varabilecek sonuçlar doğurabilir. Her ilaç bir uzman tarafından verilmelidir. İlacınızı kullanmadan önce mutlaka eczacınıza danışınız" dedi.

Atmaca, tedavi amaçlı kullanılan bitkisel ürünler ve internet üzerinden satılan ilaçlar konusunda da vatandaşları uyardı. Bazı kişilerin farklı vaatlerle halk sağlığını adeta oyuncağa çevirdiğini belirten Atmaca, şunları söyledi:

"Unutulmamalıdır ki, uzman olmayan kişilerden alınan tedavi edici ürünler ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Gerek tedavi edici, gerekse de koruyucu sağlık hizmetlerine ulaşmada tek doğru referans kaynakları hekimler ve eczacılardır. Bu noktada medyaya da önemli görevler düşüyor. Elde edilen bilgilerin, gerçek uzmanlar olmadan kamuoyuna sunulması sıklıkla karşılaştığımız yanlış bir durumdur. Bu uygulamaların uzun vadede ciddi sağlık problemlerine sebep olmasından endişe duyuyoruz".

İnternetten ilaç satışının yasak olduğuna dikkat çeken Atmaca, "Sahte ilaçlar internet yoluyla satılmakta olduğundan güvenilir değildir" dedi.

MUADİL İLAÇ KULLANIMI TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ

Atmaca, son dönemdeki muadil ilaç tartışmalarını da değerlendirdi. Akılcı ilaç kullanımının 4 temel ilkeye dayandığını kaydeden Atmaca, bu ilkelerden birinin de en uygun maliyetle tedavinin tercih edilmesi olduğunu söyledi. Atmaca, eşdeğer ilacın hem hekimler tarafından reçete edilmesi hem de hastalar tarafından tercih edilmesi durumunda herkesin tedaviye ulaşımının kolaylaşacağını belirtti. Bu konuda halkı bilgilendirmek için çaba harcadıklarını ifade eden Atmaca, "Doğru teşhis ve doğru tedavi yönteminin seçimi konusunda tek otorite elbette hekimlerimizdir, ancak aynı etkiyi gösterecek ilaçlar konusunda uzman kişi eczacılardır. Eczacınızın ilaç seçimine güvenin, muadil ilaç kullanımının artmasının, hem sizin, hem de toplumun sağlığı için son derece önemli oluduğunu unutmayın" dedi.

Bilimsel eczacılığın 170. yılında eczacılar olarak değişimi yakalamak, kendilerini geliştirmek için yoğun çaba harcadıklarını vurgulayan Atmaca, halk sağlığını korumak için mücadeleye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber