Ergenekon gölgesinde cumhuriyet mitingi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Mayıs 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı basın organlarının, katılımcıların Ergenekon soruşturması kapsamına alınabileceğini duyurması nedeniyle tartışma konusu olan ?cumhuriyet mitingi' dün Tandoğan'da gerçekleştirildi Katılımın, 2007'dekine göre daha düşük kaldığı mitingde konuşmacılar ve katılımcılar Ergenekon soruşturmasını protesto etti

Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) öncülüğünde 130 sivil toplum kuruluşunun ?Hukuka saygı ve laiklik? sloganı altında düzenlediği, bazı basın organlarının, katılımcıların Ergenekon soruşturması kapsamına alınabileceğini duyurması nedeniyle tartışma konusu olan ?cumhuriyet mitingi? dün Tandoğan'da gerçekleştirildi.

22 Temmuz 2007 seçimi öncesi gerçekleştirilen ve Ergenekon iddianamesinde ?darbeye zemin hazırlanması? amacıyla düzenlendiği öne sürülen cumhuriyet mitinginin aksine katılımın düşük kaldığı mitingde, konuşmacılar ve katılımcılar Ergenekon soruşturmasını protesto etti.

Tolon ve Eruygur'a destek

Mitingde, platformdan, başta ADD Başkanı ve emekli Orgeneral Şener Eruygur ile Hurşit Tolon başta olmak üzere Ergenekon davası sanıklarına destek mesajları verildi.

Danıştay 2. Daire'ye yönelik saldırının yıldönümünde yapılan miting için çeşitli illerden otobüslerle Ankara'ya gelenler, eski Hipodrum'da toplandı. Ellerinde Türk bayraklarıyla Tandoğan Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen kalabalık, ?Ya istiklal, ya ölüm?, ?Mustafa Kemal'in askerleriyiz?, ?Türkiye laiktir, laik kalacak?, ?Dokunulmazlık kalkacak, herkes eşit olacak? sloganları attı.

Katılım konusunda farklı rakamlar

12.00'de başlayan ve Ankara Valiliği'nin saat 15.00'te bitirilmesini istediği mitinge katılımın, iki yıl öncekine oranla çok düşük kalması dikkati çekti. Buna rağmen, platformdan, katılımın 1 milyonun üzerinde olduğu açıklandı.

ADD Genel Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpaslan Işıklı da mitinge katılımın 1 milyon kişi civarında olduğunu söyledi. Bazı ajanslar 135 bin kişinin, Ankara Emniyet Müdürlüğü ise 35 bin kişinin katıldığını bildirdi.

CHP'lilerden yoğun ilgi

İki yıl önceki mitinglerin öncülerinden CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ile CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Genel Saymanı Mustafa Özyürek, milletvekilleri İsa Göktürk, Muharrem İnce, Rasim Çakır, Fevzi Topuz, Nur Serter, Tekin Bingöl ve Ejder Özdemir, bağımsız milletvekili Kamer Genç, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Ağaoğlu, gazeteci-yazar Emin Çölaşan ile eşi eski Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan ve Ressam Bedri Baykam da mitinge gelenler arasındaydı.

Katılımcıların önemli bölümünü, ADD, İP, Cumhuriyet gazetesi okurları (CUMOK), ?Biz Kaç Kişiyiz? platformu üyeleri ve aileleri oluşturdu. Mitinge kurumsal olarak katılmama kararı alan Türkan Saylan'ın başkanlığını yaptığı ÇYDD ile Türkiye Emekli Subaylar Derneği'nin pankartlarının alanda olmaması dikkati çekti.

?Çılgın Türkleriz'

Mitinge katılmayan bazı vatandaşlar ise aileleriyle Anıtkabir'i ziyaret etmeyi tercih etti. ANKA Haber Ajansı, mitinge, Eruygur ve Tolon'un eşlerinin de katıldığını bildirdi. Ancak ADD yönetimi bu iddiayı yalanladı.

ADD Genel Sekreteri Suay Karaman, ağır siyasi şartlara rağmen alanı dolduranlara teşekkür ederken, Ergenekon davasını eleştirdi. Karaman, ?Hukuk adına hukuk katledilmektedir. Aydınlara karşı yapılan hukuksuzluklar derin yaralar bırakmaktadır. Laiklik ve cumhuriyet tehdit altındadır. Bizler Kuva-i Milliye ruhundan gelen çılgın Türkleriz. Hepimiz Mustafa Kemaliz? dedi.

Çözüm seçimde

Platformdan, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ile ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'a selam gönderildi. Okunan metinde de ?Sorunların çözümünü seçimde görüyoruz? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber