Sigara, savunma sistemini felç ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Mayıs 2009 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigaranın, solunum sisteminde akciğerlere mikrop, virüs, bakteri girişini engelleyen 'slia'ları çalışamaz hale getirdiği bildirildi. Slialar, süpürge vazifesi görüyor ve vücuda giren zararlı zerrecikleri dışarıya atıyor.

4 binden fazla zehir ve 50'den fazla kanserojen madde içeren sigara dumanı ise sliaların genetiğini bozuyor. Böylece zararlı maddeler önce akciğere, oradan da diğer organlara yayılıp asılı vaziyette kalıyor. Bu mikroplardan kurtulmak isteyen bağışıklık sistemi devamlı çalışmak durumunda kalıyor ve vücudun yükü artınca da direnci azalıyor ve yorgun düşüyor.

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği'nden Dr. Ersin Çevikalp, bazı insanların sigara içince teselli bulduğunu, onunla dertleştiğini sandıklarını vurguladı. Birçok kişinin de boşluk doldurmak için sigara içtiğini ifade eden Dr. Çevikalp, bağımlılık durumundaki bu kişilerin sigarayı bıraktığında boşlukta kalacağı endişesiyle sıkıntı yaşadıklarını, bunalıma girdiklerini kaydetti.

MUSTAFA YÜKSEL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber