19 Mayıs Samsun'da coşkuyla kutlanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2009 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a gelişini sembolize eden bayrak, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın da katıldığı törenle, Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru simgesi iskeleden karaya çıkarıldı.

Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 90. yıl dönümü kutlamaları kapsamında ilk tören Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'nda düzenlendi.

Buradaki törende TBMM Başkanı Köksal Toptan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Yaşar Cihansız'ın ardından Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile diğer kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütleri çelenk sundu.

Anıta çelenk konulup saygı duruşunda bulunulduktan sonra törenlere Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru'nu simgeleyen ve zamanın Tütün İskelesi olarak bilinen yere inşa edilen iskelede devam edildi.

Büyük Önder ile Samsun'a gelen 18 silah arkadaşının heykellerinin de yer aldığı alandaki törende, bir deniz subayı ve iki deniz eri ile ikisi izci kıyafetli öğrenciler tarafından taşınan bayrak, meşale eşliğinde iskeleden alındı. Bu sırada top atışları yapıldı.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın 1919'un 90. yılında Samsun'da aynı heyecanı ve coşkuyu yaşamaktan duydukları onuru dile getirdi.

Samsun'un Kurtuluş Mücadelesinin başlangıcı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda ilik adımın atıldığı bir kent olduğunu vurgulayan Vali Güzeloğlu, ''Samsun ilk adımın atıldığı, Kurtuluş Mücadelesinin başladığı bir kent olmanın onurunu yaşamaktadır'' dedi.

Törene katılarak bu ana tanıklık eden herkese teşekkür eden Vali Güzeloğlu, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere ülkenin bağımsızlığı uğuruna can verenleri rahmet ve şükranla andıklarını da ifade etti.

Daha sonra deniz subayı tarafından kara subayına teslim edilen bayrak, top atışları ve sirenler eşliğinde göndere çekilmek üzere kutlama törenlerinin yapılacağı 19 Mayıs Stadı'na götürüldü.

Törende çeşitli gösteriler ve halk oyunlarının yanı sıra orkestra eşliğinde marşlar da çalındı.

-ORATORYO-

Törende ayrıca Devlet Tiyatroları Genel Müdürülüğünün katkıları ile hazırlanan ''Sonsuzluğa Atılan Adım'' adlı oratoryo da sahnelendi.

Etkinlikte, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşuna ve büyük zafere giden tarihsel sürecin başlangıcı olan Atatürk'ün İstanbul'dan Anadolu'ya hareket ettiği 16 Mayıs 1919'dan başlayıp, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da karaya çıkmasıyla sonuçlanan tarihsel süreç, sanatsal bir yaklaşımla anlatıldı.

Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 90. yılı anısına hazırlanan ve Murat Göksu'nun yazıp yönettiği, Tolga Taviş'in bestelediği eser, Ankara, İzmir, Mersin, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri sanatçılarının yanı sıra Samsunlu öğrencilerin oluşturduğu 1700 kişilik koro ve Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestra Korosu tarafından seslendirildi.

-YÜRÜYÜŞ-

Katılımcılar, daha sonra zamanında otel binası olan ve Büyük Önder'in Samsun'a gelişinde kaldığı Gazi Müzesine yürüdü.

Atatürk'ün Samsun'a çıkışı sonrasında ikametgahına ayrılan ve bugün müze olarak düzenlenen tarihi binaya Kurtuluş Yolu olarak adlandırılan güzergahtan yapılan yürüyüşe kalabalık vatandaş topluluğu da katıldı.

Törenlere TBMM Başkanı Köksal Toptan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Yaşar Cihansız ile bazı milletvekilleri Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Hüseyin Akan, belde belediye başkanları, çeşitli kuruluşların temsilcileri, gaziler ve aralarında çeşitli illerden gelenlerin de bulunduğu öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Törene katılanlar arasında Atatürk ile Samsun'a gelen 18 silah arkadaşının mirasçıları da yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber