Sincan hakimi Milliyet'e konuştu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Mayıs 2009 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Çankaya Köşkü'nün açıklamasını eleştirdi ve ?CMK'ya göre Cumhurbaşkanına şüpheli? denildiğini açıkladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dokunulmazlığının bulunmadığına ve ?Kayıp Trilyon' davası nedeniyle yargılanması gerektiğine karar veren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, kararıyla ilgili Çankaya Köşkü'nden yapılan açıklamayı eleştirdi.

Milliyet'in sorularını yanıtlayan Kaçmaz, şunları kaydetti:

?Cumhurbaşkanı seçilmeden önce işlendiği iddia olunan bir suç sözkonusu. Bu nedenle yargılama gerekir. Televizyonlarda bazı hukukçuların söylediği gibi kıyas yoluyla cumhurbaşkanının dokunulmazlığının olduğunu söylemek de mümkün değil. Ceza hukukunda kanunilik esastır. Kanunda ya vardır ya yoktur. Kanunda yazılı olmayan bir şey kıyas yoluyla var kabul edilemez.?

Kaçmaz, ?şüpheli? kavramı konusunda da ?Cumhurbaşkanlığı'ndaki görevliler, CMK'nın 2. maddesini açıp okusunlar. Şüpheli sıfatı, soruşturmanın başladığı andan itibaren kullanılmaya başlanır. Suç şüphesi altındaki kişiye şüpheli denilir. Cumhurbaşkanı da başbakan da genelkurmay başkanı da olsa aynı sıfat kullanılır. Hukuk danışmanlarına da tavsiyem, CMK'yı okumaları? dedi.

Kaçmaz, Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasında, cumhurbaşkanlarının vatana ihanet suçu dışında bir suçtan yargılanamayacaklarının belirtilmesi için de ?Basın savcıları bu açıklamada ?yargıya müdahale var mı?' baksınlar. Benim konum değil. Ben kararımı verdim. Mahkeme kararları geçerlidir? dedi.

Benim de cumhurbaşkanım

Yargıçların kötü niyetli olamayacaklarını vurgulayan Kaçmaz, ?Hiçbir hâkim kötü niyetli olamaz. Cumhurbaşkanımızla ilgili bir tartışma değil bu. Ben de Cumhurbaşkanımızı her vatandaş gibi seviyorum. Benim de Cumhurbaşkanım. Saygımız da sonsuzdur kendilerine? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber