Ev ve kira fiyatları artıyor!

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Mayıs 2009 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ekonomideki toparlanmanın en önemli sinyali gayrimenkulden geldi. Konut ve kirada marta kadar düşen fiyatlar nisanla birlikte yüzde 6'yı bulan artış yaşadı. Uzmanlar yükselişin hızlanarak sürmesini bekliyor.

EKONOMİK canlanmanın en önemli göstergelerinden sayılan konut fiyatları ve kira ücretleri mart ayında dip yaptıktan sonra nisanda yeniden tırmanışa geçti. Geçen yıldan itibaren durgunluk nedeniyle hızla düşüşe geçen kira ve ev fiyatlarında nisan ayında yüzde 6'yı aşkın yükselişler görüldü. Ancak geçen ayki artışa karşın İstanbul'da ocak ayı itibariyle yıllık bazda konut fiyatları yüzde 16, kiralarda da yüzde 14 düştü. Garanti Mortgage ve Reidin.com'un Adana, Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli olmak üzere 6 büyük ili baz alarak yaptığı ?REIDIN.com Emlakendeks' yayınlanmaya başlandı. Aylık fiyat/metrekare ortalama satış ve kira değerleri kullanılarak hesaplanan endekse göre gayrimenkulde gerileme nisan ayında tersine döndü.

İLK ÜÇ AYDA DÜŞTÜ

ARAŞTIRMAYA göre 6 büyük ilde bu yılın ocak ayında konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre önemli oranda düştü. 6 il içinde yüzde 16.01 ile konutların en fazla değer kaybettiği ilk İstanbul oldu. Kira değerlerinde de Istanbul yine yüzde 14.11'lik değer kaybıyla, kira tutarlarının en çok düşüş gösterdiği şehir oldu. Şubat ve mart aylarında da düşüş sürdü. Nisanla birlikte yükseliş başladı. Nisan ayında, bir önceki aya göre İzmir, Adana ve İstanbul'da fiyatlar yükseldi. Ankara, Kocaeli ve Bursa'da ise düştü. İzmir'deki konut satış fiyatları, nisanda yüzde 6.68 değer kazandı ve İzmir, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Adana'da fiyatlar yüzde 1.12, İstanbul'da ise yüzde 0.52 yükseldi. EKONOMİ SERVİSİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber