Meclis, emekli ayrımcılığı yaptı

Haber Giriş : 29 Aralık 2004 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de kabul edilen 2005 bütçesiyle devlette görev alabilecek emekliler arasındaki ayrım "çifte standart" noktasına geldi. Normal maaşlarının yanı sıra emekli aylığı da alabilen milletvekilleri, çok sayıda devlet memuru için bu olanağa son verdiler.
Bakanlar, milletvekilleri, Sayıştay üyeleri, belediye başkanları gibi kadrolara emekli ya da yaşlılık aylığı alırken, devletten de maaş almaları imkanı tanındı. Diğer emeklilere de "devlette görev alacaksınız emekli aylığınızı bırakın" şartı getirildi.
Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde daha önce çift maaş alan Osmanlıca uzmanları, Türk Hava Yolları'nda çalışan emekli savaş pilotları gibi kadroların devlette çalışmaya devam etmeleri halinde emekli aylıklarının kesileceği netleşti.

İstisnalar çoğaldı
Emekliler arasındaki ayrımcılık Meclis'te kabul edilen 2005 bütçesinin kadro kullanımlarıyla ilgili 25. maddesinde düzenlendi. "Emekli aylığı kesilmeden hiç kimse devlet görevine atanmamalı" şeklinde ifade edilen ve 2004 başından itibaren uygulanmaya başlanan bütçe prensibinin istisnaları çoğaltıldı. Yeni düzenlemeye göre, emekli aylığı alırken devletten de maaş alabileceklerin listesi şöyle:

Cumhurbaşkanı
Dışarıdan atanan bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları
Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla ücret karşılığı ders veren öğretmenler, yaş haddini (65 yaş) aştığı halde üniversitelerde ders verebilecek öğretim üyeleri
Vakıf üniversitelerinde görev alanlar
Özel kanunlarla ataması Cumhurbaşkanı'nca yapılanlar.
Bakanlar Kurulu Kararı veya müşterek kararname ile atanan veya görevlendirilenler

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber