'Tapuda karmaşa sürüyor, ortak başvuru şartı kalksın'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Mayıs 2009 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tapuda kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için süre 29 Kasım'da bitiyor. Hükümetin, kat mülkiyetine geçişi kolaylaştıracak düzenlemeleri hayata geçireceğini açıklaması ev sahiplerini umutlandırdı.

Vatandaşlar, sahibine ulaşılamayan ve projeye aykırı değişiklik yapanlar dikkate alınarak ortak başvuru zorunluluğunun kaldırılmasını istiyor. Böyle bir düzenlemenin vatandaşı büyük ölçüde rahatlatacağı belirtiliyor.

Zaman, kat irtifaklı tapuların kat mülkiyetine geçiş sorununu 12 Mayıs 2009 tarihinde 'Tapudaki kelime değişikliği ev sahiplerine pahalıya mal olacak' başlığıyla manşetten duyurmuştu. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, haber üzerine, kat mülkiyetine geçişi kolaylaştıracak bir düzenlemeyi hayata geçirmek için karar aldıklarını söylemişti. Planlanan düzenleme henüz yürürlüğe girmedi. Vatandaşlar, tapu değişim işlemlerinde toplu başvuru zorunluluğunun kaldırılmasını istiyor. Her kat malikinin kendi dairesi için bireysel işlem yapabilmesi ve sadece kendi dairesinden sorumlu tutulması talep ediliyor. Binada projeye aykırı değişiklik yapan kişilerden diğer mülk sahiplerinin sorumlu tutulmaması isteniyor. İzmir'de oturan Güven D., 4 daireli apartmanda bir dairenin sahibine ulaşamadıkları için tapuları değiştiremediklerini belirtiyor. Söz konusu dairenin arsa sahibine ait olduğunu ifade eden Güven D., "Daire sahibi, birkaç sene önce öldü. Kimsesi yok, sadece bir evlatlığı vardı. Kiracı her ay kirasını bankaya yatırıyor. Sahibini bulamadığımız için tapularımızı değiştiremiyoruz." diyerek uygulamaya tepki gösteriyor. İsmail S. isimli vatandaş da 8 daireli apartmanlarının her birinin yapı kullanım izin belgesi olmasına rağmen tapusunu değiştiremiyor. İsmail S.'nin verdiği bilgiye göre iki kişi değişiklik için gerekli masraflara katılmayı kabul etmiyor.

Türkiye'deki tapuların çoğunun kat irtifaklı olması, müteahhitlerin inşaatı bitirmeden binadaki daire ve dükkânları satmasından kaynaklanıyor. Müteahhitler, prosedürün böyle işlediğini belirtiyor ama iskân belgesi alınmadan dairelerden birinde projeye aykırı değişiklik yapması, işi çıkmaza sokuyor. Balkonun odaya dahil edilmesi, demirlerinin projede belirtilenden farklı boyatılması, projeyi muvazaalı duruma getiriyor. Bu tür işlemler, başkalarını mağdur ediyor. Değişikliklerde öncelikle göz önüne alınması gereken konulardan birinin de bu olması gerektiği ifade ediliyor.

ALİ RIZA KARASU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber