YÖK: İlahiyat fakültelerinin kontenjan kriterleri diğer fakülteler ile aynı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2009 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Eğitim Komisyonu Başkanı Saraç: İlahiyat fakültelerinin kontenjan kriterleri diğer fakülteler ile aynı

Pınar KAMAN

ANKARA- Yükseköğrenim Kurumu (YÖK) Eğitim Komisyonu Başkanı Yekta Saraç, talebi olmayan hiçbir üniversitenin ilahiyat fakültesine 2. öğretim açılmadığını, Iğdır ve Şırnak Üniversitelerine talep etmedikleri halde öğrenci verildiği iddialarının da doğru olmadığını söyledi.

YÖK Eğitim Komisyonu Başkanı Yekta Saraç, eğitim muhabirleri ile sohbet toplantısı düzenledi. Üniversitelerin talebi olmadan bazı ilahiyat fakültelerinde 2. öğretimin açıldığı iddialarının doğru olmadığını söyleyen Saraç, "İkinci öğretim programları için üniversitelerin talepleri bulunuyor." dedi. İlahiyat fakültelerindeki kontenjanları 1996 ile 2006 yılı arasında kıyaslayan Saraç, asıl irdelenmesi ve araştırılması gerekenin bu rakamlar olduğunu söyledi. Saraç, "İlahiyat fakültelerinin kontenjanlarına ilişkin kriterler diğer fakülteler ile aynıdır ve nesneldir." diye konuştu.

Iğdır ve Şırnak üniversitelerine talep etmedikleri halde öğrenci verildiği iddialarını da yalanlayan Saraç, Şırnak Üniversitesi'nin 7 Mayıs 2009'da, Iğdır Üniversitesi'nin 25 Şubat 2009'ta taleplerinin geldiğini hatırlattı.

Üniversitelerin amacının sadece meslek edindirmek olmadığını söyleyen Saraç, Meslek Yüksek Okulları ile karıştırılmaması gerektiğini kaydetti. Saraç, İlahiyat Fakültelerinde son iki yıldaki kontenjan artışlarını açıklarken; geçmiş yıllardaki kontenjan oranlarına dikkat çekti. Bu kapsamda, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin 1996-1997 yıllarında birinci ve ikinici öğretimde öğrenci sayısının 230 olduğunu belirten Saraç, "2006-2007 yıllarında 30'a düşürülmüştür. Öğretim üyesi sayısı ise yaklaşık aynı oranlardadır." ifadesini kullandı. Marmara Üniversitesi İlahiyat fakültesi öğrenci sayısının ise aynı tarihlerde 360'a 60 olarak gerçekleştiğini söyleyen Saraç, "Sakarya Üniversitesi'nde ise 120 öğrenci varken, 2006-2007 de 30'a düşürülmüştür. Araştırılması, irdelenmesi gereken budur." dedi.

YÖK'ün ilahiyat fakültelerini de Türk yükseköğretiminin bir parçası olarak gördüğünü dile getiren Saraç, "YÖK bu fakülteleri, diğer fakültelerden ve bilim alanlarından daha farklı müdahalelere açık bir tarz sergileyen ve ona özel bir bakış açısı ile değerlendirmemektir." şeklinde konuştu. YÖK'ün bu konudaki tavrının bilimsel ve akla dayalı olduğunu aktaran Saraç, bu fakültelerin kontenjanlarına ilişkin kriterlerin diğer fakültelerle aynı ve nesnel olduğunu kaydetti.

Saraç, bu kapsamda 2 bin 590 olan İlahiyat Fakültesi kontenjanlarının 5 bin 590'a yükseltildiğini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber