Milletvekiline akaryakıt kaçakçılığından 26 trilyon ceza

Haber Giriş : 30 Aralık 2004 09:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin'de düzenlenen akaryakıt kaçakçılığı soruşturmasında, evrakta sahtecilik ve akaryakıt kaçakçılığı yaptığı suçlamasıyla Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez'e 26 trilyon lira para cezası kesildi.

Kaçakçılık suçu ile ilgili olarak Bölünmez'in dokunulmazlığının kaldırılması için Mersin Başsavcılığı tarafından fezleke hazırlanarak Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Bölünmez, Ocak 2001'de düzenlenen ?Fırtına Operasyonu'nun ardından tutuklanmış, milletvekili olunca dokunulmazlık zırhı altına girmişti. Fezleke 7 Aralık 2004'te Meclis gündemine geldi.

Milletvekili Süleyman Bölünmez ile ilgili akaryakıt kaçakçılığı soruşturması 2003 yılının Eylül ayında başladı. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığının Nisan 2004'te tamamladığı soruşturmanın sonucuna göre; Bölünmez'in sahibi olduğu şirketin, kaçak yoldan piyasaya sürdüğü kalitesiz akaryakıt ile trilyonlarca lira haksız kazanç elde ettiği belirlendi. Alınan bilgiye göre kaçakçılık olayı şöyle gerçekleşti: Milletvekili Bölünmez'in sahibi olduğu petrol firması İzmir Aliağa Petrol Rafinerisi'nden 1 milyon 600 bin ton akaryakıt alarak bunu Silver Es adlı tankere yükletti. Resmi evraka göre bu akaryakıtın 515 bin tonunun Antalya'ya, geri kalan 1 milyon 75 bin tonunun da Mersin'de bulunan Siyam Petrolcülük depolarına boşaltılması gerekiyordu. Fakat Aliağa Rafinerisi'nden yüklenen motorinin hepsi Antalya'da bulunan depolara boşaltıldı. Tanker, Antalya'dan demir aldıktan sonra Türk karasularının dışına çıkarak açık denizde litresi 200-300 bin liradan başka ülkelerden getirilen kalitesiz akaryakıtla değiştirildi. Kalitesiz akaryakıt tankere yüklenerek Mersin'deki depolara boşaltıldı. Depodan alınan numunelerde motorinin Aliağa'dan yüklenen motorin olmadığı ve çok kalitesiz olduğu belirlendi.

Adalet Bakanlığı tarafından TBMM'ye sevk edilen fezleke, kayıtlara Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu şeklinde girdi. Bölünmez, yaptığı açıklamada hakkında akaryakıt kaçakçılığına dair yapılan işlemin haksız olduğunu iddia etti. Bölünmez, "Biz yeniden tahlil istedik. Suçsuz olduğumuza inanıyoruz. Ayrıca hâlâ savcıyı bekliyoruz. İfademizin alınmasını istiyoruz." dedi.

Fırtına Operasyonu'yla ortaya çıkmıştı

Nakliyat ve inşaat gibi sektörlerde uzun süre çalışan Süleyman Bölünmez, mazot ticaretinin serbest bırakılmasının ardından bu işle de ilgilenmeye başladı. Eskiden MHP Mardin il yöneticiliği yapan Bölünmez, ANAP döneminde ANAP'a yakın bir isim olarak tanındı. Sınır ticareti kapsamında getirilen mazotun TPIC'e aktarılması kararı sonrasında, ?Moil' isimli firmasıyla TPIC'te pay sahibi oldu. Bölünmez Petrolcülük AŞ'nin sahibi olan Bölünmez, 2001 yılının Ocak ayında düzenlenen ?Fırtına Operasyonu'nun ardından Antalya'da gemilere verilen petrolü sahte belgeyle sattığı için tutuklandı. Operasyon kapsamında 19 kişi yakalanmış, 14'ü tutuklanmıştı. Devleti 100 trilyon lira zarara uğrattığı için yargılanan ve 7 ay hapis yatan Bölünmez, 3 Kasım seçimlerinde bağımsız olarak Mardin'den milletvekili seçildi. Yargılaması dokunulmazlık nedeniyle duran Bölünmez'in dosyası ise Meclis'te bekliyor. Bölünmez, ?Fırtına Süleyman' olarak da tanınıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber