Vali'den Savcı Gök'e tazminat davası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Haziran 2009 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR Valisi M. Cahit Kıraç, görev değişikliği yapılınca ?Yetkilerim alınmasaydı, İzmir Valisi'ne de alacaktım' diyen Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'e 10 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Urla İlçesi'nde 5 yıl görev yapan savcı Murat Gök, iki yıl önce Adalet Bakanlığı'nın son kararnamesiyle çete davalarına bakan İzmir 8'inci ve 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde ?Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı' olarak göreve başladı. Göreve yaptığı 2 yılda birçok çeteye ve belediyelere yönelik operasyonlar gerçekleştiren Murat Gök, herkesin korkulu rüyası haline geldi, İzmir'den Antalya'ya kadar uzanan geniş bir bölgede, özellikle devlete karşı işlenen suçlara yönelik mücadele verdi.

Savcı Murat Gök, İzmir'de suç işlemek amacıyla kurulan ve gasp, haraç alma, adam öldürme, rüşvet, uyuşturucu madde ticareti, silah ticareti, ihaleye fesat karıştırma, tefecilik, görevi kötüye kullanma ve benzeri suçları işledikleri tespit edilen silahlı örgütler ve 7 belediyeye karşı ?Agora', ?Tırpan', ?Anafor', ?Sarmaşık', ?Fare kapanı', ?Turkuaz', ?Horoz', ?Rıhtım' ?Yengeç-1-2' ve ?Kumsal 1-2' adları verilen operasyonlar gerçekleştirdi. Bu operasyonlarda vali yardımcısı, kaymakam, emniyet müdürü, ağır ceza hakimi, avukat, cezaevi müdürü, başkomiser, adliye görevlisi ve benzeri birçok kamu görevlisinin de yer aldığı çok sayıda kişi yakalandı, suç unsurları ele geçirildi.

?VALİ'Yİ DE ALACAKTIM' HABERİ

Murat Gök'ün operasyonel yetkisi, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alındı. Gök, aynı kapsamdaki mahkemede duruşma savcısı olarak görevlendirildi.

Savcı Murat Gök, soruşturma ve operasyon yapma yetkilerinin elinden alındığını öğrenince, ?Böyle bir şey niye yapıldı anlamış değilim. Bazı kişilerin yaptığım işler zoruna gitti. Arı kovanlarına çomak soktum. İşleri ve düzenleri bozuldu. Daha çok kişi alacaktım? dedi. Ulusal bir gazetede, savcı Gök'ün, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ile işadamları ve ünlü bir kooperatifin yöneticilerine yönelik de operasyon yapmayı planladığını, listede 2 bin kişinin olduğunu söylediği haberi yer aldı.

DAVANIN İLK DURUŞMASI 3 TEMMUZ'DA

Bu olayın ardından İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Savcı Murat Gök'ü önce Adalet Bakanlığı'na şikayet etti. Vali Kıraç, kendisine yönelik yapılan veya yapılacak herhangi bir operasyon olmamasına rağmen, Savcı Gök'ün bu şekilde gazetede çıkan beyanatı üzerine kamuoyunda zor anlar yaşadığını ve psikolojisinin bozulduğunu belirtip avukatları haracılığıyla dava açtı. Savcı Murat Gök'ten 10 bin lira manevi tazminat talep etti.

Savcı Murat Gök, davanın görüleceği mahkemeye henüz cevap dilekçesi vermedi. Davanın ilk duruşmasının 3 Temmuz 2009 tarihinde yapalacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber