Çubukçu: Kız çocuklarının okula kavuşması en önemli gündemimiz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2009 11:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Dünyanın değişik bölgelerinden İstanbul'a gelen iş kadınları, 1. Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi'nde buluştu. The Marmara Otel'de başlayan zirve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un mesajıyla açıldı. Zirveye katılan Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadınların toplumsal hayata daha fazla katılmasının Türkiye için büyük önem taşıdığı mesajı verdi. Bakan Çubukçu, kız çocuklarının okula kavuşmasının en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi.

Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) öncülüğünde düzenlenen 1. Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi başladı. Zirveye Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kadından ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Kadın Konularından Sorumlu Büyükelçi Melanne Verveer'ın yanı sıra 300'e yakın girişimci kadın katılıyor.

İlk panelde konuşan Bakan Nimet Çubukçu, küreselleşen çağda her şeyin hızla değişmesine rağmen gündem kadın hakları olunca yavaş ilerleme kaydedildiğini söyledi. Küresel alanda kadınların önemli roller oynayabilmesi için girişimcilerin belirlenmesi ve desteklenmesi gerektiğini anlatan Çubukçu, bu bakımdan Türkiye'deki gelişmelere dikkat çekti. Bakan Çubukçu şunları söyledi: "Türkiye önemli bir değişimden geçiyor. Kadın erkek eşitliğini sağlama konusunda kamu kuruluşları, STK'lar, yerel yönetimler ve üniversitelerin oluşturduğu sinerji dikkat çekici. Kız çocuklarının eğitilmesi, kadınların iş hayatına katılması büyük önem taşıyor. Kadınların eğitimi, kız çocukların okula kazandırılması hayati öneme sahip. Onları eğitmezsek sorunları konuşmaya devam edeceğiz. Bakanlık olarak çocukların okullara kazandırılması en önemli gündem maddemiz olacaktır. Okul ders kitaplarındaki cinsiyet ayrımcılığına karşı da mücadele edeceğiz. Kalıp yargılardan, olumsuz yargılardan kurtulmak için medya ile işbirliği yapılması gerekiyor. Kız çocuklarının yüzde 100 okullaşması ve kadın ayrımcılığının önüne geçilmesi için güzel projeleri hayata geçireceğiz. Kadınlarımız toplumun en büyük sinerjisi olacak gelecekte. Ülkenin en büyük enerji kaynağı olacaklardır. Kadınların tam ve eşit olarak toplumsal hayata katılmadığı bir ülkenin kalkınmış ve demokratik olamayacağınının bilincindeyiz."

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf da, kadın girişimciliğinin artırılması için devletin aldığı tedbirlerden ve gerçekleştirilen projelerden bahsetti. Kavaf, zihniyet değişikliği gerçekleştirilerek kadının toplusal hayatta daha fazla yer alması için çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi. 2008-2013 yılı arasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bilinçlendirme çalışması yapılacağını söyleyen Bakan Kavaf, Türkiye'nin değişim sürecinde kadınların ekonomik ve sosyal yaşama daha fazla katkı sağlamasını hedeflediğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber