Tıpta uzmanlığın birincisi TSK'dan çıktı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Haziran 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri, akademik alanda eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu döneminde yapılan düzenlemelerin meyvelerinin topluyor. TSK personelinin lisansüstü eğitim ve akademik kariyer edinme uygulamalarını teşvik ve motive eden kanun değişikliği sonucunda her üç personelden birinin lisansüstü diploması oldu.

Halen TSK bünyesinde 5084 personel yüksek lisans, 274 personel doktora, 200 personel yardımcı doçent, 227 personel doçent, 130 personel profesör diplomasına sahip. 4740 personel yüksek lisans, 327 personel ise doktoraya devam ediyor. Toplamda akademik alanda eğitim gören 13925 personel TSK'nın mevcut tüm subaylarının üçte birine denk geliyor. Bu ise dünya ordularındaki akademik diplomaya sahip personel açısından bir rekor özelliği taşıyor.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ni (GATA) geçtiğimiz yıl birincilikle bitiren Tabip Teğmen Ali Onay bir ilke imza attı. Teğmen Onay, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ve en zor bilim sınavı unvanını taşıyan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) Türkiye birincisi oldu. Onay Kardiyoloji ihtisası yapacak.

GATA'yı birincilikle bitirerek, diplomasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden alan Onay, 1 Mart'ta Türkiye klinikleri tarafından gerçekleştirilen Ulusal Tıp Bilimleri Yarışması'nda da en yüksek puanı alarak birinci olmuştu. Bu başarının ardından TUS sınavı geldi.

OXFORD DEVRİMİ

TSK'da bir başka ilk daha yaşanıyor. Bir Türk subayı ilk kez Oxford Üniversitesi'nde öğrenim görecek. Dünyanın en prestijli üniversitelerinin en ön sırasında yer alan Oxford Üniversitesi'nde öğrenim görecek subayın binbaşı rütbesinde olduğu öğrenildi. Binbaşının Oxford'a kabul edilmesinde 'Uluslararası Çatışma Hukuku' alanındaki çalışmalarının etkili olduğu öğrenildi.

Barkın ŞIK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber