Sağlıkta lisans tamamlama genişliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Haziran 2009 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve Yönetim Kurulu Üyeleri Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ'ı ziyaret etti. Ziyarette Personel Genel Müdürü Sayın Hikmet Çolak'ta hazır bulundu. Yapılan ziyarette sağlık çalışanlarının sorunları görüşüldü. Sendikamız tarafından tam gün yasası ile ilgili hazırlanan rapor Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'a teslim edildi.

Sözleşmeliler Eş Durumu Tayin ve Becayiş Hakkına Bu Sene Kavuşuyor

Yapılan ziyarette Genel Başkan Önder Kahveci sözleşmeli personelin eş durumu tayini ve becayiş hakkının 2010'a ertelenmesinin çalışanları mağdur ettiğini söyleyerek bu hakkın bir an önce verilmesi için Bakanlığa resmi başvuru yaptıklarını ve sorunun çözülmesini istediklerini kaydetti. Ayrıca Kahveci 4924'lü sözleşmeli personellerinde tayin haklarının henüz verilmemesi nedeniyle mağdur olduklarına dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ bu konularla ilgili çalışmaların ne aşamada olduğunu Personel Genel müdürü Hikmet Çolak'a sordu. Hikmet Çolak her iki konunun da kısa sürede çözüme kavuşacağını ifade ederek ?4-B'lilerin eş durumu tayini ve becayiş hakkını bu sene tanınması ile ilgili teklifi hazırladık. Sayın Bakana sunacağız. 4924'lülere de eş durumundan tayin hakkının verilmesi ile ilgili gerekli yönetmelik hazırlandı. Şu anda imzada. Sayın Bakan imzalayacak? dedi.

Lisans Tamamlama Genişletiliyor

Ziyarette Genel Başkanımız Önder Kahveci lisans tamamlama ile ilgili protokolün imzalanması nedeniyle Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a teşekkür etti. Kahveci sadece ebelik, hemşirelik ve sağlık memurluğu bölümlerinden mezun olanlara lisans tamamlama hakkının verilmesi ile personelin önemli bir bölümünün lisans tamamlama hakkından mahrum kaldığını dile getirdi. Sağlıkla ilgili diğer iki yıllık ön lisans bölümlerini de kapsayacak şekilde lisans tamamlamanın genişletilmesini istediklerini, çalışanların bu yönde taleplerinin olduğunu Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a aktardı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ lisans tamamlamada bu sene için kısıtlı zaman nedeniyle sadece bu bölümleri açabildiklerini belirterek ?Lisans tamamla genişleyecek. Sağlıkla ilgili diğer ön lisans mezunlarına da yaptıracağız. Süre sıkıntısı nedeniyle bu sene bu bölümleri açabildik. Lisan tamamlanın devamı gelecek? dedi.

İzin ve Raporlu Hastalıklarda Döner Sermaye Ödenecek

Ziyarette yaz aylarına girilmesi ile birlikte tatil döneminin başladığını ifade eden Genel Başkan Önder Kahveci ?fakat ne yazık ki sağlık çalışanları döner sermayeler kesildiği için tatile çıkamıyor. Ekonomik sıkıntı çekmemek için çalışmaya devam ediyor. Ayrıca hastalık raporu aldıklarında da döner sermayelerin kesilmesi büyük bir adaletsizliktir. Bu sorunların çözülerek personelden izin ve raporlu hastalık dönemlerinde döner sermaye kesintisi yapılmamasını istiyoruz. Ayrıca döner sermaye ödemelerinde bazı kurumlarda yaşanan sıkıntıların son bulması için düzenleme yapılmasını talep ediyoruz? dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ bu konuda çalışmalara başladıklarını aktararak bu sorunun çözüleceğini ifade etti. Döner sermaye ödemeleri ile ilgili önümüzdeki süreçte yeni bir yapılanmaya gidileceğini belirtti.

Hizmetliler Ekim Ayına Kadar VHKİ Kadrolarına Kavuşacak

Ziyarette hizmetlilere VHKİ kadrosu verilmesi için yapılan çalışmalar da dile getirildi. Genel Başkanımız Önder Kahveci hizmetlilerin mağduriyetinin bir an önce son bulmasını isteyerek çalışanların bu kadrolara 2009 yılı içerisinde kavuşmayı beklediklerini söyledi.

Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ'da bu sorunun çözüm aşamasında olduğunu kaydederek ?Hizmetliler unvan değişikliği sınavına girerek VHKİ kadrolarına kavuşacaklar. Ekim ayına kadar bu kadrolara atanacaklar. Ayrıca yine ekim ayına kadar görevde yükselme sınavı da yapılarak üst kadrolara atanma hakkı tanınacak ? dedi.

Geciken Geçici Görev Yollukları, Tedavi Giderleri Ve Seyyar Görev Tazminatları Ödenecek

Ziyarette Genel Başkan Önder Kahveci sağlık çalışanlarının geçici görev yollukları, tedavi giderleri ve seyyar görev tazminatlarının ödenmesinde sıkıntı yaşandığına ve çalışanların mağdur edildiğine dikkat çekerek bu konuda bir düzenleme yapılmasının gerekli olduğunu dile getirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'da bu konuda yaşanan sıkıntıların bu sene düzeltileceğini kaydederek bütçede bu ödemelerle ilgili düzenleme yapılacağını ifade etti.


SAĞLIK BAKANLIĞININ RESMİ AÇIKLAMASI

SAĞLIK EĞİTİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN BASIN DUYURUSU

BASIN DUYURUSU

(09.06.2009)

Ebelik, Hemşirelik ve Sağlık Eğitimi Lisans Tamamlama Programı

Bireylerin sağlık bakım gereksinimleri, teknoloji, ekonomi, kentleşme, endüstrileşme ve yaşam biçimleri gibi faktörlerin etkisi ile tüm toplumlar da günden güne değişmektedir. Sağlık hizmetlerinin başarısı, sağlık bakım sistemindeki değişikliklerin hastanın bakım standardını artıracak biçimde kullanılmasına ve bakım verecek sağlık personelinin iyi eğitilmesine bağlıdır. Sağlık personelinin bilgi birikiminin artmasında ve profesyonelleşmesinde kaliteli eğitim önemli bir yere sahiptir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Avrupa Birliği normları esas alınarak hazırlanan ?Ebelik ve Hemşirelik Eğitim Stratejileri Raporu?nda hemşirelik ve ebelik eğitiminin ortaöğretimden sonra ve üniversite girişe eşdeğer olması, eğitim programının üç yıldan az olmaması ve mezuniyetlerinde üniversite derecesine sahip olması gerektiği ilkeleri benimsenmiştir.

Ülkemizde hemşirelik ve ebelik eğitim standardını yükseltmek için önlisans eğitim programlarından mezun olan hemşire ve ebelere lisans tamamlama imkânının sağlanması önem arz etmektedir.

Ülkemizde sağlık işgücünün önemli bir bölümünü oluşturan önlisans mezunu yaklaşık 23 000 hemşire, 14 000 ebe, 1 000 sağlık memuru bulunmaktadır.

Bilim ve teknolojinin hızla geliştiği 21. yüzyılda sağlık hizmetlerinde etkililiği verimliliği artırmanın en kabul gören adımı sağlık alanında eğitim görmüş personelin aldığı eğitimin dünya standartlarına çıkarılmasıdır. Bu nedenle Sağlık Eğitim Enstitüsü mezunlarının 3 yıl olan eğitimlerinin lisans düzeyine çıkarılması çağın gerekliliğidir.

Sağlık Bakanlığı'nın ara insan gücünün önemli bölümünü oluşturan ve Bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarında ve Sağlık Meslek Liselerinde çalışan Sağlık Eğitim Enstitüsü mezunları üç yıllık eğitim almalarından dolayı statüleri ve özlük hakları bakımından birçok kayba uğramaktadırlar.

Sağlık Eğitim Enstitüsü mezunları kanunun öngördüğü çerçevede Sağlık Meslek Liselerinde yönetici ve öğretmen, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında tıbbi teknolog olarak istihdam edilmişlerdir. Günümüze kadar yaklaşık 5 800 kişi Sağlık Eğitim Enstitülerinden mezun olmuştur. Mezun olanlardan 3 500'ü Sağlık Meslek Liselerinde öğretmen, 1 400'ü Sağlık Bakanlığı'nda tıbbi teknolog olarak görev yapmaktadır.

Yukarıda durumları belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin, statüleri ve kamu hizmetinin kesintiye uğramaması bakımından örgün eğitim almaları mümkün değildir.

Bu nedenle Bakanlığımız ile Yüksek Öğretim Kurulu arasında işbirliği yapılarak önlisans mezunu ebe, hemşire, sağlık memuru (2+2) ile Sağlık Eğitim Enstitüsü mezunlarına (3+1) lisans tamamlama programı uygulanacaktır. Buna göre:

Ebelik Lisans Tamamlama Programı için Erzurum Atatürk Üniversitesi,

Hemşirelik Lisans Tamamlama Programı için Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi,

Sağlık Eğitimi Lisans Tamamlama Programı için Malatya İnönü Üniversitesi ile

Bakanlığımız arasında Protokol imzalanmıştır.

Ebelik, Hemşirelik ve Sağlık Eğitimi Lisans tamamlama programlarına 2009 ? 2010 öğretim yılında başlanılacaktır.

Ebelik Lisans Tamamlama Programına Ebelik bölümü önlisans mezunları,

Hemşirelik Lisans Tamamlama Programına Sağlık Memurluğu ve Hemşirelik Bölümü önlisans mezunları,

Sağlık Eğitimi Lisans Tamamlama Programına Sağlık Eğitim Enstitüsü mezunları başvurabileceklerdir.

Ebelik, Hemşirelik ve Sağlık Eğitimi Lisans Tamamlama Programları uzaktan öğretim şeklinde uygulanacaktır.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler Bakanlığımız (http://www.saglik.gov.tr) internet sayfasında yayımlanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber