TAEK'te atama krizi çıktı!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 14 Haziran 2009 23:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nükleerin patronu TAEK'te atama krizi çıktı, başkan emeklilik istedi

Gülümhan GÜLTEN - VATAN

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda Başkan Yardımcılığı'na Zafer Alter'i atadı. Başkan Çakıroğlu, bu atamadan kararname Resmi Gazete'de yayınlanınca haberdar oldu. Çakıroğlu, bunun üzerine emekliliğini istedi

Kabine değişikliğinin ardından bürokraside başlayan değişim rüzgarı Enerji Bakanlığı'nda atama krizi yarattı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın bakanlık müşavirlerini görevden alması ve müsteşarlığa eski Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'yi getirmesinin ardından geçen hafta yapılan başkan yardımcılığı atamasıyla Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda (TAEK) ipler koptu. Geçen hafta TAEK Başkan Yardımcılığı'na Zafer Alter'in atanmasıyla başlayan gerilimde TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu'nun emekliliğini istediği öğrenildi.

İşler tamamen durdu

Geçen hafta Cuma günü TAEK Başkan Yardımcılığı'na Zafer Alter'in atanmasına ilişkin kararnameyi Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla öğrenen Çakıroğlu, bu duruma büyük tepki gösterdi. Alter'in atanmasını liyakata uygun bulmayan Çakıroğlu'nun aynı zamanda kendisinin bu atamayı öğrenme şeklinden duyduğu rahatsızlığı bakanlığa ilettiği, ardından da emeklilik dilekçesini verdiği ifade ediliyor. Bu gelişmeler sırasında kurum yönetiminde yaşanan belirsizlikler nedeniyle hiçbir bürokratın imza atmadığı ve işlerin durduğu belirtiliyor.

Başkan Çakıroğlu'nun görevden ayrılma kararına neden olan Zafer Alter'in Başkan Yardımcılığı'na atanmasıyla ilgili kurumda oluşan tepki büyüyor. Alter'in başkan yardımcılığı kadrosuna atanmasıyla ilgili eski Bakan Hilmi Güler döneminde bir kararname hazırlandığı, ancak Alter'in bu görev için zorunlu şartları taşımadığının anlaşılması üzerine kararnamenin geri çekildiği iddia edildi. TAEK Başkanı Çakıroğlu'nun da bakanlığa bu durumu hatırlattığı, ancak yanıt alamadığı için emeklilik dilekçesi hazırladığı öğrenildi. Alter hakkında, çok sayıda iddia olduğu ileri sürülürken, bu iddiaları sormak için VATAN'ın aradığı Alter'e telefonla ulaşmak mümkün olmadı.

Atama gerilimi

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın göreve başlamasıyla hız kazanan atamalarla bakanlıkta gerilim de arttı. Bakanlık müşavirliğine atanan Osman Kara'nın, personelle toplantı yapıp, görevlendirmelerde bulunması gibi idari girişimleri Bakan adına yürüttüğü belirtilirken, Güler'in Özel Kalem Müdürü Renan Cicioğlu da, Yıldız'ın bakan olmasının hemen ardından görevden alındı. Yerine Bakan Yıldız'ın Meclis danışmanı Muharrem Er getirildi. Verilen bilgilere göre, Bakan Yıldız, Osman Kara'yı Sağlık Bakanlığı'ndan transfer etti. Göreve geldikleri günden bu yana Kara'nın bakanlık makamına getirdiği yeni düzenle, hiçbir üst düzey bürokrat, çağırılmadıkça Bakan'ın makam odasına alınmıyor. TEİAŞ, TEDAŞ, TETAŞ, BOTAŞ gibi çok sayıda genel müdürlükte de olası kararname beklentisi nedeniyle gergin bir bekleyiş yaşandığı ifade ediliyor.

TAEK'te nükleer değil atamalar konuşuluyor

Türkiye'nin nükleer enerji çalışmalarına hız vererek, nükleer santral ihalesine çıkmasıyla birlikte TAEK'in üstlendiği kritik görev daha belirgin hale geldi. Nükleer politikanın esaslarını belirlemekle sorumlu TAEK, nükleer sektörünün patronu durumunda. Ülkenin radyasyondan korunmasını sağlamak, nükleer alanda görev yapacak uzman personel yetiştirmek, uluslararası kuruluşlarla nükleer alanda işbirliği yapmak gibi çerçevesi çizilmiş görevleri bulunan TAEK, şimdi ?nükleer?i değil, atama krizini konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber