Atalay: Zulmeden memur çalıştırmayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2009 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, belediye başkanlarından, halka hesap verebilir, açık ve şeffaf olmalarını istedi. Halka hizmet götürülürken bürokrasinin azaltılması gerektiğine vurgu yapan Atalay, "Vatandaşa zulmeden, vatandaşın işini yapmamak için uğraşan, vatandaşa zulmeden, vatandaşı oyalayan, vatandaşa tepeden bakan memurları çalıştırmayın." dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 'Belediye Başkanları Bilgilendirme Toplantısı' Antalya'da başladı. 5 gün sürecek toplantıya 2 bin 24 belediye başkanı katılacak. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da katıldığı toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da hazır bulundu.

Bakan Atalay, toplantıda yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetleri olarak bugüne kadar yerel yönetimlerin yetki ve kaynaklarının artırılmasına yönelik birçok mevzuatı hayata geçirdiklerini söyledi. 29 Mart yerel seçimlerinde Türkiye'de 2 bin 948 belediye başkanı, 34 bin 556 belediye meclis üyesi, 3 bin 284 il genel meclisi üyesi, 18 bin 460 mahalle muhtarı seçildiği bilgisini veren Atalay, toplamda 550 bin yerel yöneticinin göreve geldiğini söyledi.

"VATANDAŞA ZULMEDENİ ÇALIŞTIRMAYIN"

Hükümet olarak yerel yönetimleri 'demokrasi okulu' olarak gördüklerini ifade eden Atalay, "Halka hesap vermek, açıklık ve şeffaflık, yerel yönetimlerin olmazsa olmazıdır. Özellikle bürokrasinin azaltılması konusu da önemlidir. Vatandaşa zulmeden, vatandaşın işini yapmamak için uğraşan, vatandaşı oyalayan, vatandaşa tepeden bakan memurları çalıştırmayın. Ne yaparsanız yapın. Belediyelerimiz insan istihdamında kaliteyi gözeten kurumlar değil. Gerçekçi olalım. Değişik faktörlerle çok iyi yetişmemiş insanlar istihdam ediliyor. Belediye çalışanları sizi temsil ediyor. Size en büyük baltayı vuranlar, vatandaşı oyalayan çalışanlardır. Bu konuda duyarlı olun." dedi.

Toplumsal katılımlı demokratik sürecin oturtulması gerekiyorsa, yerel yönetimlere önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Atalay, "Belediye başkanları, sizler çok önemlisiniz. Kendinizi böyle görün. Sizler bizim demokratik sürecimizde kilit köşe taşlarısınız. Biz buna inanıyoruz. Biz size büyük değer veriyoruz. Hiçbir parti farkı gözetmeksizin seçilmiş yöneticiler bizim için değerlidir." diye konuştu.

GÖREVDEN ALINMA REKORU AK PARTİLİ BAŞKANLARDA

Belediyelerin yetkilerini geri almayı hiç düşünmediklerini belirterek, yerel yöneticilerden buna fırsat vermemelerini isteyen Atalay, şöyle konuştu: "Burada çeşitli partilerden seçilen belediye başkanları var. Biz hiçbir zaman fark gözetmedik. Biz içişleri bakanlığı olarak bütün ilişkilerimizde aynı şekilde davrandık. Seçildikten sonra rekabet biter. Hizmetin vatandaşa kazandırılması önem kazanır. Halkın seçtiği birisi görevden alınmaz. 2004-2009 yılları arasında 49 belediye başkanı görevinden alınmıştır. AK Partili 17, CHP'li 9, DYP'li 8, MHP'li 5, ANAP'lı 5, DTP'li 2, DSP'li 2, bir tane de bağımsız. En yüksek AK Partili belediye başkanıdır. Biz bu adaletli durumu sürdüreceğiz. Bizim görevimiz size yardımcı olmak."

"ŞEFFAF VE AÇIK OLUN"

Belediye başkanlarını, halka hizmet etmek için seçildikleri konusunda uyaran Atalay, plan değişiklikleri ve ihaleler konusunda ikaz etti. Başkanlardan yaptıkları işlemlerde şeffaf ve hesap verebilir olmalarını isteyen Atalay, şöyle devam etti: "İmar planlarında yapılan değişiklikler en büyük sorunlardan bir tanesi. Şikayet ve soruşturmalarda en çok gelen konulardan birisi. Plan değişikliklerinin objektif ölçülere bağlı kalınmadan yapılması. Akraba ve yakınları kayırma şeklindeki gibi hususlarda çok şikayetler geliyor. Belediye çaşkanlarıyla ilgili en önemli sorunlardan bir tanesi bu konu. Bizim sizden beklediğimiz belediye başkanlarının şaibe altında kalmamasının sağlanması. İmar düzenlemesiyle ilgili kararlar herkesin göreceği şekilde askıya çıkarılmalı, basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulmalı. İmar düzenlenmesi sonucu oluşacak rantlar konusunda belediye ve kamunun hakları korunmalı, bireysel çıkarlara fırsat verilmemelidir. Bütün faaliyetlerde belediye başkanları ne kadar açık ve şeffaf olurlarsa o kadar toplumun güvenini kazanırlar. Ben ki mümkün olduğunca her şeyi paylaşıyorum. Şeffaflığımızı biraz daha sembolize eden bir karakol sistemi geliyor. Yani herkes her şeyi bilsin. Bu imar planlarını da paylaşın. İmar planları niçin yapıldı bunları paylaşın. Yoksa şaibeler oluşuyor. Şaibeler de leke bırakıyor. Bazı ilçelerimiz bir dönemde yüzlerce imar değişikliği yapıyor. Böyle bir şey olamaz. Hiçbir plan olmadan her defasında şuradaki şu planı değiştirelim diye çalışma olamaz. İhalelerde açıklık ve rekabet ilkelerine riayet etmeli. Yerel yönetimlerde sizleri çok yoran, bize de çok şikayet gelen bir konu bu."

Başkanlardan ayaküstü verilen kararlardan kaçınmalarını tavsiye eden Atalay, "Kamuoyunda yeterince tartışılmadan verilen kararlar her zaman sıkıntı yaratmaktadır. Halkın belediyeye olan güvenini azaltmaktadır. Kentte insanlar yaşar. İnsanlarla bu konuları paylaşacaksınız. Sivil toplum kuruluşlarını ortak edeceksiniz. Meclisler vatandaşlara açık olsun. Çünkü o kent vatandaşındır. Siz oraya hizmet için geldiniz. Vatandaşların görüşlerini almak zorundayız." şeklinde konuştu.

TOPLANTIDAN NOTLAR

Toplantı öncesinde, Kadir Topbaş, Mustafa Akaydın'a yeni görevinde başarı diledi. Akaydın, Topaş'ın, "Alıştınız mı ?" sorusuna "İnşaallah alışacağız" cevabını verdi.

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Ankara'daki gibi yan yana düşen Akaydın, "Çok medyatik oluyoruz." esprisi yaptı. Akaydın, Baydemir'e ayakkabısındaki tozları da göstererek, "Dün Baykal'la olmadık yerlere gittik. Ayakkabım hala toz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber