Sendikal yetkide kıran kıran mücadele

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Haziran 2009 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ağustosta hükümetle zam pazarlığına oturacak memur sendi-kalarının güç kavgası sürüyor. Rekabette en büyük mü-cadele, üye sayılarının birbirine yakın olduğu enerji ala-nında yaşanıyor. Memur-Sen ve Kamu-Sen bu işkolun-da söz sahibi olmak için mahkemelere başvurdu

Memur sendikaları bu yıl, hükümetin karşısında zam pazarlığından önce kendi aralarında kıran kırana bir yetki mücadelesi veriyor. Ağustosta hükümetle zam pazarlığına oturacak olan iki büyük memur konfederasyonu arasında yetki savaşı yaşanıyor. Son iki yıldır büyük atak yaparak üye sayısını önemli ölçüde artıran Memur-Sen, kamudaki en büyük konfederasyon olmanın mücadelesini veriyor. Yıllardır memurları temsil eden en büyük güç olan Kamu-Sen ise yetkili olduğu alanları elinde tutmak için çabalıyor.

Sendikal rekabette en büyük mücadelenin yaşandığı alan enerji. Her iki konfederasyon da bu alanda yetki sahibi olmak için çaba gösteriyor. Önceki yıllarda bu alandaki yetkili sendika Kamu-Sen'e bağlı Türk Enerji-Sen idi. Ancak Memur-Sen'e bağlı Enerji Bir-Sen atak yaparak rakibi yakaladı. Gelinen noktada her iki sendika da mahkemeye itirazlarda bulunduğu için enerjide yetki karmaşası sürüyor. Halen Kamu-Sen'in 5, Memur-Sen'in 4, KESK'in ise 1 yetkili sendikası var. Enerjide düğüm Memur-Sen'in lehine çözülürse yetkili sendika sayıları eşit olacak. En çok üyeye sahip olan konfederasyon görüşme masasında memurları temsil eden ekibe başkanlık edecek. Üye sayıları birbirlerine son derece yaklaşırken her konfederasyon kendi üye sayısının fazla olduğunu iddia ediyor. Geçen yıl Kamu-Sen'in 357 bin, Memur-Sen'in ise 314 bin üyesi bulunuyordu. Bu yıl aradaki fark kapanırken iki konfederasyondan birinin az farkla daha çok üyeye sahip olması bekleniyor. Memurların 11 işkolunda çok sayıda sendikası bulunuyor. Kamu-Sen, Memur-Sen ve KESK olmak üzere yetkili sendikaya sahip konfederasyon sayısı ise üç. Sendikalardan en çok üyeye sahip olanı yetkili olarak hükümetin karşısına oturuyor. Her sendika, kendi işkolunda en çok üyeyi alarak yetkili olmanın mücadelesini veriyor. Sendikalar arasındaki yetki savaşının bu ölçüde kızışmasının nedeni ise Memur-Sen'in son iki yıldır yaptığı atak. Daha önce Kamu-Sen, 11 işkolunda 8'ini elinde tutuyordu. Bu nedenle önemli bir tartışma yaşanmıyordu. Bu yıl rekabetin yoğun olduğu alanlar aynı zamanda en fazla memurun görev yaptığı, eğitim, sağlık ve enerji. Bir süre önce sağlık alanında yetkiyi Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen, Kamu-Sen'e bağlı Türk Sağlık-Sen'den aldı. Sağlık alanında yetki Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen'e geçti. Ancak Türk Sağlık-Sen'in itirazları sürüyor. 15 bin üyenin ihtilaflı olduğunu savunan Türk Sağlık-Sen, mahkemeye başvurdu. Son kararı yargı verecek.

Eğitim alanında yaşanan kıyasıya rekabet ise son anda Kamu-Sen lehine aşıldı. Eğitim Bir-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı çalışanlar arasında 137 bin üyeyi bularak Türk Eğitim-Sen'i yakaladı. Ancak üniversite çalışanları ile Yurtkur çalışanları arasında önde olan Türk Eğitim-Sen, yetkiyi elinde tutmayı başardı. Türk Eğitim-Sen'in verilere göre 155 bin 430 üyesi bulunuyor. Eğitim Bir-Sen'in üye sayısı ise 142 bin 212. Ancak Eğitim Bir-Sen, farkın daha az olduğunu savunuyor. Hangi sendikanın ne kadar üyeye sahip olduğu ve hangi alanlarda yetki aldığına ilişkin tartışmalara son noktayı ise Çalışma Bakanlığı koyacak. Sendikaların üye sayıları, temmuzun ilk haftası Resmî Gazete'de yayımlanacak.

İSA YAZAR ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber