Aydın Doğan grubu fahiş benzin fiyatlarına neden yer vermiyor?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Haziran 2009 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

9 aydır akaryakıt fiyatının yanlış olduğunu yazıyoruz. EPDK önceki gün motorin ve benzine tavan getirerek haklılığımızı ispatladı. Peki biz bu haberleri neden yaptık, yazarken neler yaşadık?

Bu yıl Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü Hürriyet'in ?Ankara'da İSKİ Patladı' haberine verildi. Gazeteciler Cemiyeti'nin ekonomi dalındaki başarı ödülü Vatan'ın ?Unakıtanlar 600 Milyon dolarlık Enerji Santralı Kuruyorlar', Ekonomi Gazetecileri Derneği ödülü Milliyet'in ?Başbakan one minute dedi, Unakıtan'ın oğlu marka yaptı' haberlerine gitti...

star'da 11 Eylül 2008 tarihinden bu yana akaryakıt fiyatlarının yanlış belirlendiği ve tüketiciye haksızlık yapıldığını yazıyoruz. Türk basınında, akaryakıtın özel sektörün aşırı kár hırsından kaynaklanan nedenlerle yanlış fiyatlandığını bizden önce haberleştiren bir yayın organı yok.

DOKUZ AY SÜREN MÜCADELE

Son 9 ayda konuyu gündemde tutmak için 30'dan fazla haber yaptık. Fiyat oluşumunu, sektördeki yanlışlıkların nerelerden kaynaklandığını tüm incelikleriyle haberleştirdik. Orijini bana ait olan fikrin ispatı için defalarca Analiz yazıları yazdım. Ankara muhabirimiz Hüseyin Özay konunun güncel yanını tüm meslektaşlarını kıskandıracak cesaret ve maharetle, bir serüven gibi sürükledi. Ekonomi servisimiz konuyu sahiplenip bilgi akışını sağladı. Hepsinden önemlisi Yayın Yönetmenimiz sayın Mustafa Karaalioğlu, tüm yazıişlerinin ortasında ?Bu bize çok reklama malolabilir ama yazmaya devam et' sözleriyle arkamızda durdu.

Haberlerimiz nedeniyle akaryakıt sektöründen büyük tepkiler aldık. Halkın çıkarını savunduk diye karalamalarla karşı karşıya kaldık. Petrol bulaşığı basın, sağlam bir bilgiye dayanmadan, ofiste hazırlandığı belli olan haber ve yazı dizileriyle karşı propanganda yaptı. star'ın haberini kendilerine maledip başarıyı sahiplenmeye çalışan yayın yönetmenleri, gazeteler gördük... Buna karşın Rekabet Kurulu raporları gibi fikrimize destek veren sağlam dayanaklarımız da oldu.

Sonuç olarak önceki gün Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarihinde bir ilke imza atarak akaryakıtta tüketici aleyhine olan durumu düzeltti. Benzin ve motorinde lobilere, girift ilişkilere boyun eğmeden gereğini yaptı. Litre başına benzinde 21, motorinde 7, kırsal motorinde 12 kuruş indirime gidilmesi sonucunu doğuran tavan fiyat uygulamasına geçti.

star'ın ortaya atıp sonuna kadar takipçisi olduğu haber sayesinde:

KALEMİMİZLE NEYİ DEĞİŞTİRDİK?

Ahmet'in, Mehmet'in, Ayşe'nin, Fatma'nın ve Türkiye'deki 10.3 milyon oto sahibinin aylık yakıt masrafı benzinli araçta 24, dizelde 9-16 lira arasında düşüyor. Çiftçi Hasan tarlasını daha ucuz motorin kullanarak sürme, şoför Kemal kamyonun deposunu daha ucuza doldurma imkanına kavuşuyor.

Toplam satış rakamları üzerinden, Türk tüketicisinin cebinden günde 6.3 milyon, yılda 2.3 milyar lira daha az akaryakıt parası çıkacak.

Küresel krizin etkilerinin hissedildiği bugünlerde enflasyondan, fabrikalardaki üretim maliyetine kadar makroekonomik anlamda bir dizi olumlu etkileşimin önü açılıyor.

ABD'de seçim sonuçlarını bile etkileyebilecek önemde görülen akaryakıt fiyatlarındaki haksızlığı gideren kamu yönetimi önemli bir sınavdan başarıyla geçti.

TÜRK BASINI İÇİN FIRSAT

Haberlerimiz nedeniyle okuyucumuzdan gereken motivasyonu alıyoruz. Ancak yazının girişindeki haberleri yan yana dizip, kendi yaptıklarımıza baktığımda Sedat Simavi, Gazeteciler Cemiyeti ya da EGD ödüllerini hakettiğimizi de düşünüyorum. Özellikle Sedat Simavi ödülü daha değerli bir anlam taşıyacaktır. Haberciliği sadece ?adamın köpeği ısırdığı' ya da ?karmaşık ilişkilerin sağladığı katkı olarak' değerlendirmeyen bir jürinin de aynı şekilde düşüneceğine inanıyorum.

Türk basınının, ?yandaş medya', ?kartel medyası', ?petrol medyası', ?ahbap-çavuş medyası' polemiğinden kurtulmak için star'a ödül borcu var...

ANALİZ / OĞUZ KARAMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber