Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması dönemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2009 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik ''tavan fiyat'' uygulamasına ilişkin kararı Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kurulun 25 Haziran 2009 tarihli toplantısında alınan karar ile tavan fiyat, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 10 uncu maddesi uyarınca petrol piyasasında iki ay süreyle uygulanacak.

Kararda, vergiler dahil litre başına lira cinsinden akaryakıt dağıtım tavan fiyatı ve akaryakıt bayi tavan fiyatının hesaplanmasına ilişkin formül yer alırken, dağıtıcı ve bayiler için üst sınır marj, benzin için litre başına 25 kuruş, motorin için 30 kuruş ve kırsal motorin için 27,5 kuruş olarak belirlendi.

Belirlenen formülde parite fiyatı, bir önceki gün Platts European Market Scan de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında yayımlanan günlük fiyatların ortalamasının yine bir önceki gün Merkez Bankası tarafından saat 15:30'dan sonra belirlenen gösterge niteliğindeki ABD doları döviz satış kuru ile çarpılması ile bulunan fiyat olacak.

Hesaplama sonunda virgülden sonraki üçüncü hane 5 ve daha büyük ise ikinci hane yukarı, aksi halde aşağı yuvarlanacak.

Söz konusu bültende benzin türleri için Premium Unl 10ppm, motorin için 10ppm ULSD, kırsal motorin için Gasoil 0.1 yüzde fiyatları dikkate alınacak.

''İlgili gün akaryakıt dağıtım tavan fiyatı'' (ADF) ve ''ilgili gün akaryakıt bayi fiyatı'' (ABF) pazartesi, çarşamba ve cuma günleri hesaplanacak ve ertesi gün için uygulamaya başlanacak.

-DAĞITIM VE BAYİ TAVAN FİYATLARI-

Öte yandan, EPDK'nın internet sitesinde 28-29 Haziran tarihlerinde geçerli olmak üzere belirlenen, vergiler dahil akaryakıt dağıtım tavan fiyatı ve akaryakıt bayi tavan fiyatları yayınlandı.

Buna göre, akaryakıt dağıtım tavan fiyatı 95 oktan kurşunsuz benzin için litre başına 2,90 lira, motorin için 2,31 lira, kırsal motorin için de 2,19 lira olarak hesaplandı. Akaryakıt bayi tavan fiyatı da 95 oktan kurşunsuz benzin için litre başına 3,05 lira, motorin için 2,49 lira, kırsal motorin için 2,35 lira olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber