Şeker hastalığı iş verimini düşürüyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Haziran 2009 22:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "salgın hastalık" olarak ilan edilen diyabet, Türkiye için risk olmaya devam ediyor. Araştırmalar Türkiye'de 6 milyon diyabetli hasta olduğunu ve her yıl bu rakama 250 binden fazla vakanın eklendiğini gösteriyor.

Özellikle genç nüfusta artış gösteren tip 2 diyabet çalışma hayatını olumsuz etkileyerek, ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu yüzden işyerlerinde hem diyabet vakalarını azaltmak hem de çalışan mevcut diyabet hastalarından en iyi şekilde verim almak için Cenevre Sosyal Gözlem Evi (GSO)'nin 2008 yılında kabul ettiği 'Diyabet ve Sağlığa İlişkin İşyeri Stratejisi' Türkiye'nin gündemine geliyor. Sağlık ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TİSK temsilcilerinin katıldığı ve ilki Bolu Abant'ta yapılan seminerde işyerlerine konunun önemi anlatıldı.

Seminerle diyabetli çalışanların işyerindeki performanslarının artırılması, iş gücü kayıplarının önlenmesi, işçilerin kaybedilmemesi ve insan sermayesinin korunması için gerekli olan çalışma şartları ortaya çıkarıldı. Toplantılarda konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Satman'a göre, Türkiye'de yapılan araştırmalar ışığında çalışan 1,5 milyon kişinin diyabet hastası olduğu ortaya çıktı. Fakat bunun 500 bini diyabetli olduğunun farkında değil. Bu çalışmalar bu yüzden büyük önem taşıyor.

İşyerinde sağlıklı yemek ve atıştırma seçeneklerine erişimin sağlanması, işyerinde sigara içmeme politikasının özendirilmesi ve sigarayı bırakma programlarının desteklenmesi gibi düzenlemeler stratejinin politikaları arasında yer alıyor. Bunun yanında işyerlerinden iş saatleri içinde fiziksel aktivitenin artırılmasına yönelik çabalarının da desteklenmesi isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber