İşte yeni enflasyon sepeti...

Haber Giriş : 04 Ocak 2005 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Beşir Atalay, bugün itibariyle enflasyon hesaplamalarında 2003 baz yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyatları Endeksi'ne (ÜFE) geçildiğini, böylelikle baz yılının 1994'ten 2003'e taşınacağını bildirdi.

Yeni enflasyon sepetinin tanıtımına ilişkin DİE'de düzenlediği basın toplantısında Bakan Atalay, yeni TÜFE sepetinde, pirinçten buğdaya, kabak çekirdeğinden kuru soğana, cips ve çerezlerden, dondurmaya, viski ve rakıdan sigaraya, gerçek kira ücretinden no-frost buzdolabına, bilgisayar ekipmanlarından, hacca gidiş ücretine kadar, toplam 423 maddenin yer aldığını bildirdi.

Bakan'ın verdiği bilgiye göre, TÜFE endeksi "piyasada tüketime konu olan mal ve hizmet kompozisyonunun değişmesi, sepette yer alan malların ağırlık yapılarının eskimesi ile yeni yöntem ve uygulamaların endeks hesaplamasına yansıtılması" için güncellendi.

Eski endeks 1994 yılı Hanehalkı Gelir ve Tüketim Harcamaları Anketi'ni esas alırken, yeni endekste 2003 yılı Hanehalkı Bütçe Anketi, Turizm Anrketi, Kurumsal Nüfus, Bireysel Harcama Anketi ve idari kayıtlar baz alındı.

Yeni endekste tahmin boyutu, ürün sepeti, mal ve hizmet sınıflaması, madde ağırlıkları, fiyat derlenen yerleşim yeri ile işyeri sayıları, harcama kapsamı, gelir grubu kapsamı ve hesaplama yöntemi değişiyor.

Eski endekste 410 madde, 598 madde çeşidi bulunurken, yeni sepette 423 madde, 710 madde çeşidi yer alıyor.

TÜFE sepetine, PVC pencere, DVD player, kontak lens, tansiyon aletleri, LPG araba tüpü, kargo ücreti, cep telefonu, internet ücreti ve bilgisayar donanımları gibi toplam 96 yeni madde eklendi.

Aralarında normal benzin, mikser, video kamera, dikiş makinası, filtresiz Bafra sigarası, jeton ve kibritin de bulunduğu 83 madde sepetten çıkarıldı.

Eski endekste fiyat derlenen işyeri sayısı 9 bin 300 iken, şimdi 20 bin 60'a, konut sayısı 2 bin 960'dan 3 bin 740'a, fiyat sayısı ise 93 bin 680'den 173 bin 929'a çıkıyor.

Eski endekste 28 il merkezi ve 7 ilçeden fiyatlar derlenirken, bu sayı 81 il ve 72 ilçeye çıkarılıyor.

Bakan Atalay, yeni dönemde Toptan Eşya Fiyatları Endeksi'nin (TEFE) yerini, Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) alacağını da vurguladı.

Bakan'ın verdiği bilgiye göre, "üretilen ürün çeşitlerinin 1994'e göre farklılaşması ve artması, üretimde yeni işyerlerinin yer alması veya mevcut olanların kapanması, endekse ait fiyat ve ağırlıkların referans dönemlerinin eskimesi ve AB'ye uyum çerçevesinde", TEFE yerine ÜFE gelecek.

ÜFE'de, TEFE'deki 678 madde 760'a çıkarılıyor. ÜFE, TEFE'den farklı olarak KDV vb vergiler hariç, yurtiçi peşin üretici satış fiyatı üzerinden hesaplanıyor.

Yeni ÜFE sepetine, glikoz ve glikoz şurubu, zarflar, krem sabun, marley, fayans, parke, yer karosu yapıştırıcıları, plastikten sofra ve mutfak eşyası, bombeli oto camı, traşlı çimento ve taşıt hız göstergeleri girdi.

Bunun yanında, dondurulmuş balıklar, ispirto, şampanya, filtresiz sigara, deri yelek, lastik ayakkabı, çizme, formika, normal benzin, dikiş makinası ve müzik seti sepetten çıktı.

Yeni sepet ile eski sepette 521 ortak madde bulunurken, 121 yeni madde sepete girdi, 69 madde ise sepetten çıktı.

Milli hesaplarında da endeks yenileme ve revizyon çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Bakan Atalay, 1987 baz yıllı endeksin 1998'e çekileceğini açıkladı.

Yenilemeyle milli gelir hesaplamasında, Birleşmiş Milletler hesap sisteminden AB hesap sistemine geçileceğini anlatan Atalay, Mart sonunda 1998-2004 döneminin, yeni sisteme göre hesaplanarak kamuoyuna açılanacağını bildirdi.

Atalay, DİE'nin veri yayınlama takviminin de belirlendiğini anlatırken, bundan sonra her ay geçmiş 3 ay ortalamasını içeren istihdam ve işgücü istatistiklerinin yayınlanacağını kaydetti.

tnn.net

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber