Adalet Bakanlığı'ndan rüşvetle mücadele raporu açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Haziran 2009 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OECD, Yabancı Kamu Görevlilerine Rüşvetle Mücadelede Türkiye'nin Kaydettiği Gelişmeleri Memnuniyetle Karşıladı

Türkiye dahil 38 ülkenin üye olduğu OECD Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu, yabancı kamu görevlilerine rüşvetle mücadelede Türkiye'nin son dönemde kaydettiği gelişmeleri memnuniyetle karşıladı.

Çalışma Grubu, Türkiye'ye ilişkin ?2. Aşama İncelemesi?nde saptadığı temel sorunlu alanları değerlendirmek üzere gerçekleştirdiği ?2. Aşama Tekrar İncelemesi?ni 16-19 Haziran 2009 tarihlerinde tamamlayarak Türkiye Raporu'nu kabul etti.

Raporda, Türkiye'nin Aralık 2007`deki 2. Aşama İncelemesi'nden bu yana, Çalışma Grubu`dan gelen tavsiyeler doğrultusunda önemli adımlar attığı belirtildi. Bu çerçevede Türkiye'de geniş çapta bilinç artırma faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve yabancı kamu görevlilerine rüşvet verilmesi iddialarına ilişkin soruşturmaların sürdürüldüğü kaydedildi.

2. Aşama Tekrar İncelemesi sonucunda Türkiye'nin başarılı bulunduğu vurgulanan raporda, 19-21 Ocak 2009 tarihinde Ankara ve İstanbul'da gerçekleşen yerinde inceleme ziyaretine kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılım oranının mükemmel olduğu ifade edildi. Ayrıca yerinde inceleme ziyaretiyle ilgili olarak Adalet Bakanlığınca gerçekleştirilen organizasyonun kusursuz olduğu ve Türk Hükümetinin inceleme süreci boyunca inceleme ekibiyle tam ve şeffaf bir işbirliği gerçekleştirdiği vurgulandı.

Şimdiye kadar kaydedilen büyük gelişmeyi kabul eden Çalışma Grubu; şirketlerin, yabancı kamu görevlilerine rüşvet verilmesinden etkin bir şekilde sorumlu tutulmaları için Türkiye`nin tüzel kişilere sorumluluk getiren yasa tasarısını ivedilikle kabul etmesini tavsiye etti. Raporun kabulünden sonraki süreçte, yabancı kamu görevlilerine rüşvet verilmesi suçunda tüzel kişilere idari yaptırım olarak para cezası uygulanmasını öngören kanun tasarısı TBMM Genel Kurulunda 26 Haziran 2009 tarihinde kabul edilerek Çalışma Grubu'nun tavsiyesi kısa bir süre içinde yerine getirildi.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber