TSK'da modernizasyon sürüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2009 22:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savunma Sanayi Müşteşarlığı'nda düzenlenen imza törenine, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Thomas Kossendey, Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Wolfgang Nolting, HDW Yönetim Kurulu Başkanı Walter Freitag ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın dinlenmesinin ardından Proje Müdürü Hande Kıvanç tarafından 'Proje Bilgilendirme Sunumu' yapıldı. Sunumun ardından, projede yer alan yerli firmaların yetkilileri de birer konuşma yaptılar.Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Bugün ulusal savunmamızın teminatı ve bölge barışı için en önemli denge ve istikrar unsuru olan TSK'nin etkinliğini ve caydırıcılığını artıracak 6 adet yüksek teknolojiye haiz havadan bağımsız taktik sistemli denizaltıların tedarik sözleşmesini imzalamak üzere burada toplanmış bulunuyoruz" dedi. Bu sözleşme ile TSK'nın modernizasyonu konusundaki kararlı adımlara bir yenisini daha eklediklerini vurgulayan Gönül, şunları kaydetti:"Denizler, tarihin akışı içerisinde devletin refah ve güvenliği için vazgeçilmez bir rol oynamışlardır. Dün olduğunu gibi günümüzde de küresel ve bölgesel güç olabilmenin en önemli şartlarından biri gerek ticari, gerekse askeri açıdan denizlere hakim olabilmektir. Bildiğiniz gibi Türkiye, 3 kıtanın birleştiği, Akdeniz ve Karadeniz gibi iki önemli denizi birbirine, dünyaya bağlayan, su yollarını kontrol eden, Orta Asya ve Orta Doğu'yu, enerji havzalarını dünya pazarlarına açıldığı noktada yer almaktadır. Karşı karşı bulunduğumuz askeri ve politik konjonktür ülkemizin içinde bulunduğu coğrafi ortam, Türk Deniz Kuvvetleri'nin ülkemizi çevreleyen 3 denizde de gerektiğinde aynı anda varlık göstermesini zorunlu kılmaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ülkemize denizlerden gelecek tehditlere karşı savunulması ile denizlerdeki alaka ve menfaatlerinin korunması ve kullanması şeklinde özetlenebilecek emellerini kesintisiz, etkin ve verimli yapabilmesi ancak ihtiyaçlarının güvenilir, istikrarlı bir biçimde karşılanması ile mümkündür."

Gönül, bu projeyle, modern teknolojilerle donatılan Deniz Kuvvetleri'nin idamesi sürecinde önemli adımlardan bir tanesinin daha atıldığını belirtti. Günümüze kadar geçen son 30 yıllık süreçte Türkiye'nin çok sayıda denizaltı gemisini inşa faaliyetine katıldığını ve başarıyla tamamlandığına işaret eden Gönül, "Tamamı Deniz Kuvvetlerimizin Gölcük Tersane Komutanlığı'nda inşa edilecek 6 gemilik bu yeni projeyle daha da ileri bir aşamaya geçilmekte, yerli sanayimizin denizaltı teknolojilerine girmesi, Deniz Kuvvetlerimizin envanterine başta havadan bağımsız tahrip sistemi olmak üzere, birçok yeni ve modern teknolojinin dahil olması gibi ilkelere adım atılmaktadır" diye konuştu. Gönül, yerli sanayinin projeye katılmış olmasının, ülke savunma sanayinin özgün tasarımlar ortaya koyduğunu ve askeri gemi inşa sektörünün büyük gelişmelere ulaştığını açıkça gösterdiğini kaydetti. Gönül, "Gerçekten şu son dönemde Deniz Kuvvetlerimizde MİLGEM başta olmak, özgün projelere atılan imzalar bu denizaltının da bu projelere eklenmesiyle iftihar edeceğimiz bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ise, "Bugün hakikaten tarihi bir gün yaşıyoruz. Bugün Deniz Kuvvetlerimizin gücüne güç katacak olan 6 havadan bağımsız denizaltının tedarik projesini imzalayacağız" dedi. Almanya ile olan işbirliğinin 40 yıl öncesine dayandığını ve bu dönemde 14 denizaltının inşasını birlikte başardıklarını anlatan Oramiral Ataç, "Bu işbirliği bize kendi milli gemimizi dizayn ve inşa etme kabiliyetini kazandırdı. Bu projenin de kendi milli denizaltımızı dizayn ve inşa etme kabiliyeti kazandıracağına inanıyorum" diye konuştu.Yeni denizaltıların 15 gün denizaltında kaldığını vurgulayan Ataç, "Tamamen dalmış olarak Akdeniz'i baştan başa geçebileceğiz. Bu çok önemli bir kabiliyet. Yakıt açısından da bu denizaltılarımız hiç yakıt ikmali yapmadan ABD'ye gidip ve dönebilecekler" dedi. "Denizaltı son derece stratejik bir silahtır" diyen Oramiral Ataç, şöyle devam etti:"Ben su üstü subayıyım ama denizaltı çok önemli stratejik bir silahtır. Bunun ne kadar önemli olduğunu tarihe baktığınızda görebilirsiniz. Osmanlı zamanında, ilk torpido atışı yapıldı ama denizaltıya yeteri kadar önem verilmedi. Çanakkale Savaşı sırasında, 2-3 denizaltısı olabilseydi düşman o kadar rahat gelebilir miydi? O kadar şehit verebilir miydik? Anavatan savunmasında asla vazgeçilemeyecek bir silahtır. Hiç kimsenin ülke savunmasında risk düşünebileceğini düşünemiyorum."Oramiral Ataç, bu proje sayesinde, kökleri tarihin derinliklerine uzanan Türk ve Alman dostluğu ve işbirliğinin daha da pekişeceğine inandığını sözlerine ekledi.

Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Thomas Kossendey da, projenin hayata geçmesi nedeniyle çok mutlu olduğunu dile getirerek, "İstanbul'da iki ülke arasında bir anlaşma imzaladık. Silahlanma, araştırma, imalat konusunda ortak çalışma anlaşmasıydı. Böyle anlaşmaların amacı, iki ülkenin savunma gücünü artırmayı amaçlamaktadır. Elimizdeki kısıtlı malzemeleri etkin kullanmak istiyoruz. Aramızda pekçok alanda daha derinlemesine yapabilirsek, daha faydalı olur" dişe konuştu. Denizaltı projesinin, birlikte çalışmanın güzel bir örneeeri'nin idamesi sürecinde önemği olduğunu vurgulayan Kossendey, "Bu program Türk donanmasının bir programıdır, Türk ve Alman tersaneleri birlikte çalışmaktadır. Bu yepyeni bir başlık açıyor. Haftalarca su altında yolculuğuna devam edecek bir denizaltının olması çok önemli" diye konuştu.Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Wolfgang Nolting ise, "Benim için büyük bir memnuniyet ve büyük bir onurdur, Alman donanması komutanı olarak burada olmak" diye başladığı konuşmasında, iki ülke donanması arasındaki ilişkin çok eskiye dayandığını söyledi. "Almanya için Türkiye uzun süreden beri önemli bir dost ve önemli bir ortaktır" diyen Koramiral Nolting, "Yeni denizaltının alınması bir kez daha, bizim donanmalarımız arasındaki iyi ilişkileri ve beraber çalışmanın verdiğini olumlu deneyimlerin bir sonucunu gösteriyor. Dolayısıyla ikili ilişkilerimiz ileride daha da iyiye gidebilecek ve beraber operasyon yapabilme kapasitemiz artacak" şeklinde konuştu. Yeni tip denizaltı projesi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı kapsamında, havadan bağımsız tahrik sistemli 6 adet 214 sınıfı denizaltı, Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edilecek. Denizaltıların inşasında azami ölçüde Türk sanayinin katılımı öngörülüyor. Yeni Tip Denizaltı Projesi için, Alman Howaldswerke-Deutche Werft Gmbh ve MarineForce Internatinonal LLP (HDW-MFI) Ortak Girişimi ile yapılan sözleşme görüşmeleri tamamlanarak, bugünkü törenle sözleşme imzalandı. Bu proje ile birlikte 214 sınıfı denizaltılardan Yunanistan, Güney Kore ve Portekiz donanmaları dahil olmak üzere toplam 21 adet inşa edilecek. Denizaltıların 2 tanesi ise hizmete alınmış durumda.

Gölcük Tersanesi Komutanlığı, proje çerçevesinde havadan bağımsız tahrik sistemli denizaltı inşasına ilişkin teknoloji ile torpido bölümü dahil tüm denizaltıların inşası kabiliyetlerine sahip olacak ve yapılacak yatırımlar sonucunda denizaltı bloklarının 'dikey inşası' altyapısını kazanacak.

Kaynağı Alman kuruluşu olan Euler Hermes onaylı uzun vadeli kredi ile karşılanacak olan proje kapsamında; HAVELSAN'a denizaltıların komutan kontrol sisteminin ve yazılımlarının denizaltı ömrü boyunca bakım, idame ve geliştirme yapabilme yeteneği; STM A.Ş.'ye denizaltı dizayn, mühendislik ve sistem entegrasyon kabiliyeti kazandırılacak. Ayrıca, ilk defa Türkiye'de üretilecek özgün tasarım sistemlerin denizaltıya entegrasyonu da sağlanacak. Bu kapsamda; ASELSAN'dan elektronik destek sistemi, muhabere sistemi, uydu terminali, TÜBİTAK'dan sualtı telefonu, EMI/EMC ölçüm testleri, batarya izleme sistemi ve gaz izleme sistemi, AYESAŞ'dan komuta kontrol sistemi konsolları, MİLSOFT A.Ş.'den Link11/22 veri haberleşme yazılımları, Koç Bilgi ve Savunma A.Ş.'den torpido karşı tedbir sistemleri ile yerli bir çok firmadan denizaltı donatim malzemeleri, elektrik kabloları, bağlantı elemanları gibi malzemeler ile çelik sac ve profiller tedarik edilecek.

Projede, Türkiye'de gerçekleştirilecek yerli katkıya ilave olarak, HDW-MFI offset taahhütleri kapsamında, savunma, havacılık ve uzay sanayi ürün/hizmet ihracının gerçekleştirilmesi ve teknoloji işbirliği, yatırım ve Ar-Ge alanlarında çalışmalar yapılması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber