Sigara yasağı ertelenmiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2009 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasanın uygulamasının durdurulması ya da ertelenmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Erdöl yaptığı açıklamada, 19 Temmuz itibariyle, kapalı mekanlarda sigara içilmesini engelleyecek yasanın, "sigara yasağı" olarak anılmasını yanlış bulduğunu, söz konusu uygulamanın aslında, "temiz hava özgürlüğü" olduğunu ifade etti.

Temiz hava özgürlüğünün, özellikle alış veriş merkezleri ve diğer kapalı mekanlarda ekonomik kayba yol açacağı eleştirilerini doğru bulmadığını belirten Erdöl, aksine bu uygulamanın ekonomik getirilerinin olacağını söyledi.

"Alış verişe giden insanlar, sigara içilmiyor diye alış verişten mi vazgeçecekler?" diyen Erdöl, "Bu uygulamadan dolayı alış veriş merkezleri ve diğer kapalı mekanların olumsuz etkileneceğini düşünüyorsanız, o zaman toplumun yalnızca yüzde 30'una hitap ediyorsunuz demektir. Peki diğer yüzde 70'lik bölüm ne olacak?" diye sordu.

Kapalı mekanda sigara içilmesi için "klima uygulaması" getirilebileceği yönündeki görüşlere katılmadığını ifade eden Erdöl, "Çünkü, sigaranın insana verdiği zararı, kanserojen etkileri engelleyecek bir klima henüz icat edilmiş değil" dedi.

Bunun yanında böyle bir uygulamanın iş yerleri için büyük miktarda ek masraflar getireceğini bildiren Erdöl, bir alış veriş merkezi ya da kahvehanede sigara içilen ve içilmeyen bölümün ayrılmasının, içilmeyen bölüme klimalar konulmasının maliyetinin yüksek olduğunu anlattı. Erdöl, bu yöntemin insan sağlığına bir getirisinin bulunmadığını gibi esnafa böyle bir külfet yüklemenin de doğru olmadığını söyledi.

Tütün ürünü dışına çıkararak nargile içiminin kapalı ortamlarda sürdürülmesi için gündeme getirilen "aromalı nargile" fikrini de değerlendiren Erdöl, "Bu yanlış ve uygulanamayacak bir düşünce. Bu mantıkla Türkiye'deki bütün kahvehaneler "nargilehaneye" dönüşür. Bu mantık, hukuken de mümkün değil" diye konuştu.

Erdöl, yasanın, özellikle çocuklar ve gençler için kötü alışkanlıkların kapısı olan sigarayı hayattan uzaklaştırmaya yönelik olduğunu söyledi.

Bunun için, çocukların ve gençlerin model olarak aldığı; sporcu, sanatçı, akademisyenlerin ile özellikle üniforma giyen asker, polis, hakim, savcı, sağlı personeli gibi model insanların, çocukların göreceği şekilde sigara içmemesini istediklerini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber