Teziç: Yeni bir af üniversiteleri zorlar

Haber Giriş : 05 Ocak 2005 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK: 4 yılda üniversitelerden 677 bin kişi ayrıldı. Öğrenci affını uygun görmüyoruz. Çıkarılsa bile 66 bin kişi yararlanabilir

2000 yılında çıkarılan ''öğrenci affı'' ile ilgili 4584 sayılı yasadan sonra, kayıt yenilememe, başarısızlık, devamsızlık, disiplin cezası, kendi isteği ve diğer nedenlerle yükseköğretim kurumlarından ayrılanların sayısının Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuya ilişkin bilgi isteğini içeren yazısına cevap olarak hazırlanan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç imzalı yazı ve üniversitelerden ilişiği kesilenlerin sayılarına ilişkin tablo bakanlığa gönderildi.

Tabloda, 2000 yılında çıkarılan 4584 sayılı yasadan sonra devlet ve vakıf üniversitelerinden, ''kayıt yenilememe, başarısızlık, devamsızlık, disiplin cezası, kendi isteği ve diğer nedenlerle'' ayrılanların sayısının 224 bin 213 kişi olduğu bilgisi yer aldı.

Tabloya göre, devlet üniversitelerinden kayıt yenilememe nedeniyle 51 bin 646, başarısızlık nedeniyle 40 bin 199, devamsızlık nedeniyle 24 bin 800, disiplin cezası nedeniyle 228, kendi isteğiyle 84 bin 544, diğer nedenlerle 9 bin 379 kişi olmak üzere toplam 210 bin 796 kişi ilişik kesti.

Vakıf üniversitelerinden kayıt yenilememe nedeniyle 2 bin 970, başarısızlık nedeniyle 2 bin 352, devamsızlık nedeniyle 565, disiplin cezası nedeniyle 43, kendi isteğiyle 7 bin 270, diğer nedenlerle 217 kişi olmak üzere 13 bin 417 kişi ayrıldı. Devlet ve vakıf üniversitelerinin yanı sıra Açıköğretim dahil, söz konusu nedenlerle üniversitelerden ilişiği kesilenlerin toplamı 677 bin 658'i buluyor.

-YAZI-

YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç, MEB'e gönderilen yazısında, 1983-20000 yılları arasında çeşitli tarihlerde yükseköğretim kurumlarından kayıtları silinmiş öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına geri dönmelerini sağlayan ve kamuoyunda öğrenci affı olarak bilinen toplam 10 adet yasa çıkarıldığını belirtti.

''Söz konusu kanunların kapsamlarının eski tarihleri içermesi nedeniyle yükseköğretim kurumlarından yıllarca önce ilişkisi kesilen öğrencilerin mevcut yükseköğretim kurumlarına dönüşlerinin öğrenim türü, süresi, yönetmelik değişiklikleri bakımından pek çok problemi de beraberinde getirdiğini'' vurgulayan Teziç, ''Öğrencilerin daha önce okudukları derslerden muaf olma talepleri ise okutulmakta olan derslerle uyumsuz olmaları, derslerin programdan kaldırılması, yeni derslerin ilave edilmesi ve derslerdeki içerik değişiklikleri nedeniyle karşılanamaz duruma gelmiştir'' dedi.

12 Mayıs 1993 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 3908 sayılı yasanın 44. maddesi ile yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilerle bu öğrenimlerini tamamlamak üzere 2 yıllık ön lisans için 4, 4 yıllık lisans için 7, öğrenim süresi 5 yıllık programlar için 8 ve 6 yıllık programlar için 9 yıl azami süre verildiğini belirten Teziç, şunları kaydetti:

''Ancak bu süreler sonunda kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları bütün dersler için 1'i bütünleme olmak üzere 2 ek sınav hakkı verilmekte, bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını 5'e indirenlere bu 5 ders için 3 yarıyıl, ek sınavlar almadan 5 derse kadar başarısız olan
öğrencilere 4 yarıyıl, Gülhane Askeri Tıp Akademisi öğrencileri hariç 3 veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız olmak üzere başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınmaktadır. İzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde yönetmeliklerinde başarılı
sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri son 2 sınıf derslerinden sınırsız sınav hakkı tanınmakta, bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere
devam şartı aranmamaktadır. Açıköğretim öğrencileri ise bu sürelerle kısıtlı tutulmamaktadır. Anılan 44. madde ile yükseköğrenim görmekte olan öğrencilere
öğrenimlerini devam ettirmeye yönelik af mahiyetinde çeşitli haklar sağlanmaktadır.

Yukarıda belirtilen nedenlerle yeni bir af kanunu çıkartılması kapasitelerini azami düzeyde zorlayarak eğitim veren üniversitelerimize çok fazla yük getirmekle beraber amaca da hizmet etmeyeceği düşüncesiyle uygun görülmemektedir.''

Öte yandan YÖK yanıtında, ilişiği kesilen öğrencilerin tamamının aftan yararlanamayacağını, bu öğrencilerden sadece 66 bininin af kapsamına girdiğini bildirdi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber