Atalay: Polisin hata yapma lüksü yok

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Temmuz 2009 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, polis okullarında verilen eğitimi çok önemsediklerini ve sıfır hata ile polislerin yetiştirildiğini belirterek, ?Genç polislerin hata yapma lüksü yok. İşkence ve kötü muameleye sıfır tolerans prensibimizdir? dedi.

Adana Kemal Serhatlı Polis Meslek Yüksekokulu'nun 7'nci dönem mezuniyet törenine katılan İçişleri Bakanı Atalay, bu gün 24 ilde polis meslek yüksekokullarında tören yapıldığını ve 6 bin 400 yeni mezunun mesleğe katıldığını söyledi. Türkiye'nin Avrupa ile kıyaslandığında çok güvenli bir ülke olduğunu savunan Bakan Atalay, ?Türkiye güvenli bir ülkedir. Avrupa ülkeleri içinde suç oranlarının en düşük olduğu ülkedir. Bunları suç istatistiklerini bilen birini olarak söylüyorum. Ülkemizde güvenliğe dönük çok dikkatliyiz. Türkiye, dışarıdan gelen turistler için en güvenli şekilde tatil yapılacak bir ülkedir. Bu koduna hiçbir endişeniz olmasın? dedi.

Suçların çözümüne yönelik özel projelerle çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Atalay, yurt genelinde geçen yıl ile bu yılın suç oranları ve çözümleri karşılaştırıldığında, suç oranlarında düşüş, çözüm konusunda da yükselişin olduğunu kaydetti. Atalay, bu oranların özellikle, asayiş ve şehir suçlarında yüzde 50'lere kadar ulaştığını kaydetti. Şehir güvenliğinin sağlanmasında MOBESE'nin (Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu) çok etkili olduğunu anlatan Atalay, ?Güvenlik birimlerini teknik kapasite olarak güçlendiriyor ve en yeni teknolojileri kullanıyoruz. Şehir içlerinde MOBESE olarak nitelendirdiğimiz teknolojik imkanı çok öne aldık. Ben 2007 yılı ortasında göreve başladığımda sadece İstanbul'da MOBESE vardı şu anda yaklaşık 60 ilimizde ve 30 büyük ilçemizde MOBESE çalışıyor? dedi.

HATA YAPMA LÜKSÜNÜZ YOK

Polis eğitiminde insan hakları, hukuk, yardımseverlik, fedakarlık konularının üzerinde özellikle durduklarını anlatan Atalay, bu eğitimi alan ve yeni mezun olan polislere hata yapma hakkı vermediklerini vurguladı. İşkence ve kötü muamele konusunda sıfır toleransın olduğunu belirten Atalay şöyle konuştu: ?İnsan haklarına saygılı, demokratik, özgürlükçü, yeniliklerine açık, sağlam bir karaktere sahip kişiler olarak yetiştirildiniz. Bir ilke bizim için önemli uygulamada mesleği icra ederken sıfır hata ilkesini uygulamanızı bekliyoruz. Genç mezunların hata yapma lüksü yok. Tüm güvenlik birimlerimiz tüm suçlarla mücadelede kesinlikle hukukun dışına çıkamazlar, her zaman hukukun içinde olacaklar. Hukuku, güvenlik hizmetinin en önemli noktası olarak görüyor ve eğitimde en öne alıyoruz, insan haklarına saygı, işkence ve kötü muamelenin kökünün kazınması temel politikamızdır. İnsanımıza işkence yapılamaz ve kötü muamelede bulunulamaz. Genç polislerimiz bunu iyi bilsinler. Hiçbir sebep insanımıza kötü muamelede bulunmaya gerektirmez, suçluysa yakalar ve adalete teslim ederseniz sizin göreviniz bu. İşkence ve kötü muameleye sıfır tolerans prensibimizdir. Hukuksuzluğa göz yummayan polisler olacaksınız.?

POLİS, DEVLETİN SOKAKTAKİ ÜNİFORMALI TEMSİLCİSİ

Polisler devletin sokaktaki üniformalı temsilcisi olduğunu belirten Atalay sözlerini şöyle sürdürdü: ?Toplum olarak şunu gördük ki güven ve istikrarın olmadığı yerde kalkınma, refah olmaz. Polisimiz güvenlik ile özgürlük arasındaki hassas dengeyi her zaman iyi korumalıdır. Sizleri, özgürlükleri kısıtlamanın değil, özgürlükleri korumanın bir teminatı olarak görüyorum. Vatandaşı yok sayan bir güvenlik anlayışını, devlet ve millet olarak tehlikeli buluyoruz. Polis sokaktaki tavrı ve vatandaşa yaklaşımıyla sadece kendi kurumunu ve şahsının değil, devletin saygınlığını da temsil ettiğine inanıyoruz. Polis, fedakarlığı, başarısı, insan haklarına saygısı ve yardımseverliği ile insanımızın hizmetinde olmalıdır.?

RABİA KADER'İN VİZESİ

Atalay, havaalanında gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını da yanıtladı. Dünya Uygur Kongresi Lideri Rabia Kader'in vize başvurusu ile ilgili konuda, ?Bu tür vize işlemleri diplomatik misyonların görev alanıdır. Bu konuyu inceliyorlar. Başbakanımız da gerekli değerlendirmelerde bulunmuştur? dedi. Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açan yasanın CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülebileceği konusunda ise muhalefetin Anayasal hakkı olduğunu söylemekle yetindi. Münevver Karabulut cinayetinin zanlısının yakalanamaması konusu ile ilgili soruyu ise yanıtsız bıraktı.

TÖRENDE BAYILDILAR

Mezuniyet töreninde, bazı yeni polisler heyecanın yanı sıra aşırı sıcak ve nemin etkisi ile bayıldı. Baygınlık geçirenlere görevli sağlık ekibi müdahale etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber