Şanlıurfa'da yenidoğan ünitesinde 2 haftada 12 bebek öldü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Temmuz 2009 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞANLIURFA'da, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde son iki hafta içerİsinde toplu bebek ölümlerinin yaşanması ortalığı karıştırdı. Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, hastanede 2 çocuğumuz prematüre doğduğu ve organ gelişimlerini tamamlayamadığı için öldüğünü belirtirken, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şanlıurfa Şube Başkanı İsmet Karadağ, ise gerçek ölüm sayısının hasta yakınlarından ve kamuoyundan gizlendiğini söyledi.

Günde ortalama 50 çocuğun dünyaya geldiği Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde yaşanan bebek ölümleri yetkilileri ayağa kaldırdı. Konuyla ilgili olarak Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, 12 bebeğin öldüğü iddialarına ilişkin, ?Kesinlikle enfeksiyona bağlı bir ölüm yok" dedi. Okutan, gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle konuştu; ?Bu konu bana iletildi. Daha önce bu sayının 4 olduğu söylendi. Şimdi bu sayının 12'ye çıktığı söyleniyor. Bu konuyu arkadaşlarla birlikte inceledik. Kesinlikle enfeksiyona bağlı bir ölüm yok. Geçen hafta 2 çocuğumuz prematüre doğduğu ve organ gelişimlerini tamamlayamadığı için öldü. Hastanede kesinlikle enfeksiyona bağlı ölüm yoktur. Hele 12 rakamı kesinlikle yanlıştır. Enfeksiyona yönelik havaların sıcak olması nedeniyle ek önlemlerimiz var. Buradan kaynaklanan yanlış bir anlaşılma olabilir? diye konuştu.

?ORTADA BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR'

Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde yaşanan ölüm olaylarında ortada bilgi kirliliği olduğunu vurgulayan SES Şanlıurfa Şube Başkanı İsmet Karadağ, gerçek ölüm sayının 12'ye yaklaştığı ve bu sayının hasta yakınlarından ve kamuoyundan gizlendiğini söyledi.

İsmet Karadağ, SES şubesinde yaptığı açıklamada şöyle konuştu; ?Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde yaşanan ölüm olaylarında Şanlıurfa Valisi bir açıklamada bulundu. Valilik, bu hastanede 2 bebek ölümü olduğunu söylüyor. Sağlık Müdürlüğü ise bu sayının 4 olduğu yönünde açıklama yapıyor. Yine Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada, bu sayının daha da arttığını, hatta ortam bakterisinden dolayı bebek ölümlerinin olduğunu söyledi. Biz de sendika olarak yapmış olduğumuz araştırmada bu ölüm olaylarının daha çok ciddi boyutlarda olduğunu öğrendik. Bu olay gerek bebek sahiplerinden, gerekse de kamuoyundan gizlendiği kanısına vardık. Daha önce de birçok ilde toplu bebek ölümleri yaşanmıştı. Şimdi bu ölümler, Şanlıurfa'da görülmeye başlandı. Son iki hafta içerisinde bebek ölümlerinin sayısı 12'ye yakın olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Haziran ayından bu yana kadar bu hastanede birçok bebek ölümleri yaşandığını biliyoruz. Ancak bu ölümlerle ilgili olarak hastane yönetimi ve sağlık müdürlüğü bu bilgileri gizlemektedir. Bu gizlenen bilgilerin herkesin bilmesi gerekiyor. İnsanlar bebeklerini yitiriyor. Valilik 2 bebeğin organ yetersizliğinden öldüğünü söylüyor. Ölen bu bebeklere otopsi yapıldı mı? Diğer ölen bebeklerin ölüm nedenleri neden açıklanmadı. Bizim araştırmalarımızda bebek ölümleri, hastanede enfeksiyonundan kaynaklandığı yönünde ortaya çıkıyor. Çünkü burada yatan bebekler, 15-20 gündür bebek servisine kabul edilmiyor. Bunun bir nedeni vardır. Yine bebek yakınlarından aldığımız bilgilere göre doğum hastanesinden birçok yatan bebek apar topar taburcu edildiği, bu bebeklerin bir çoğunun eve gönderildiği bazılarının ise çeşitli hastanelere sevk edildiğini duyduk. Yetkililer, bu sorunu gizlememelidir. SES olarak bu konun takipcisi olacağız? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber