Sıcaklık ortalaması düştü, Türkiye'nin ciğerleri nefes aldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2009 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hava sıcaklıklarının yaz döneminde geçen yıla oranla 3-5 derece düşük gerçekleşmesine bağlı olarak orman yangınları da azaldı.

2008 yılının ilk 7 aylık döneminde çıkan 764 yangında 6 bin 935 hektarlık ormanlık alan kül olurken, 2009 yılı 22 Temmuz'a kadar olan dönemde 512 yangında 675 hektarlık alan yandı. Orman yangınlarının geçen yıla oranla hem sayı hem de yanan alan bakımından düşmesi yetkilileri de sevindiriyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre orman yangınlarının en fazla yaşandığı iller arasında yer alan İzmir, Antalya, Muğla, Çanakkale, Adana, Mersin illerinde geçmiş yıllardaki temmuz ayı sıcaklık ortalamalarıyla 2009 yılı temmuz ayındaki sıcaklık ortalamaları arasında 3-5 derece fark bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri de, yangınların azalmasındaki en büyük faktörün hava sıcaklıklarındaki düşüş olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra genel müdürlüğün yaptığı çalışmaların da yangınların azalmasında etkili olduğu ifade ediliyor.

Hava sıcaklıkları, orman yangınlarının başlamasında önemli bir faktör olarak görülürken söndürme çalışmalarını da engelliyor. Hava sıcaklığı arttıkça orman yangını riskinin arttığını dikkat çeken genel müdürlük yetkilileri, şu bilgileri veriyor: "Artan hava sıcaklığı, yanıcı maddelerin tutuşma sıcaklığını arttırıyor. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte yangınla mücadele edecek personelin de direnci zayıflıyor. Ayrıca yüksek sıcaklığın olduğu zamanlarda, yangınla mücadele edecek uçaklar bile havalanamayabiliyor. Tüm bu faktörler üst üste gelince sıcak hava yangınla mücadeleyi neredeyse imkansız hale getiriyor. Ancak bu yıl sıcaklıklardaki düşüş ve genel müdürlüğün çalışmaları yangınları büyük oranda azalttı. Çıkan yangınlarda daha kolay ve kısa sürede kontrol altına alınır oldu. Bu durumda fazla miktarda ormanlık alanın yanmasının önüne geçilmesini sağladı."

Yangınla mücadele için Genel Müdürlüğü'nde ciddi çalışmaları yer alıyor. Özellikle ekipman ve eleman gücünü arttıran genel müdürlük, çıkan yangınlara anında müdahale ederek büyümeden kontrol altına alıyor. Yangınla mücadelede kullanmak üzere 50'ye yakın hava filosu oluşturularak 54 noktaya kamera yerleştirildi. Yangın söndürme araçlarının sayısı da artırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber