757 kişi itfaiyecilik sınavına girdi, itfaiyeciler çalışma şartlarını protesto etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2009 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 330 adet itfaiye eri kadrosu için açılan sınava 5 bin 453 müracaat olurken, bunların 757'si katıldı.

Üniversite mezunları itfaiyeci olmak için ter dökerken; bazı itfaiyeciler ise çalışma koşullarını protesto yaptı.

2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçlarına göre 330 kişilik kadronun 70'ine mühendislik, 20'sine mimarlık, 10'una şehir planlayıcısı, 12'sine iktisat, 10'una lisans düzeyinde eğitim veren fakülte mezunu olup pedagoji formasyonu olan, 5'ine sosyal çalışmacı, 5'ine işletme, 65'ine meslek yüksek okulları mezunu, 50'sine meslek yüksekokullarının itfaiyecilik ve yangın güvenliği bölümü mezunu, 83'üne ise en az lise, meslek lisesi veya dengi okul mezunları alınacak.

Ancak bazı alanlarda müracaatlar yetersiz kaldı. Şehir plancısı 6, iktisat 4, mimar 8, sosyal çalışmacı için 1 başvuru oldu. 757 üniversite mezunu itfaiyeci olmak için yarıştı. Bu sırada ise bir grup itfaiyeci, çalışma koşullarının yetersiz olduğu gerekçesiyle protesto yaptı.

Yemeklerin kötü olduğu ve araçların kaskolu olmadığını iddia eden itfaiyeciler, yemek boykotu da yaptı.

Döviz taşıyan itfaiyeciler, baskı, özlük hakları, yıpranma payı, personel eksikliği, izin haklarının kullanılamaması, teçhizat ve koruyucu elbise haklarının verilmemesi, olası kaza durumunda araçların masraflarının kendi ceplerinden karşılanması gibi sorunlar yaşadıklarını savundu.

Tek hedeflerinin bir iş sahibi olmak olduğunu dile getiren adaylar, itfaiyecilerin protestosuna saygı duyduklarını söyledi.

Üniversite mezunu olmalarına rağmen bir iş bulamamaktan dert yanan adaylar, "Türkiye'de bir işsizlik sorunu var. Bir iş bulabilmek için değişik illerden Ankara'ya geldik. İtfaiyeci olmak istiyoruz. Protestoyu anlayışla karşılıyoruz. Ama bizim için önemli olan bir iş sahibi olmak. Ekmeğimizin peşindeyiz." ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, yemek aldıkları şirketin iflas etmesi nedeniyle 3-4 aydır yemeklerinin EGO Genel Müdürlüğü yemekhanesinde hazırlandığını söyledi.

Yeni yemek ihalesi konusunda çalışmaların başladığını dile getiren Kurutuz, yakın zamanda bu sorunu çözeceklerini belirtti.

Bir yanda itfaiyeci olmak için sınava girenlerin olduğunu, diğer yanda ise çalışma koşullarını beğenmeyenlerin bulunduğunu anlatan Kurutuz, "Çıkan yemekler, bir çoğumuzun evinde dahi yoktur. Evde de bulaşık yıkıyoruz, bir tabak yıkasak ne olur? İtfaiye araçlarının kaskoları yapıldı. Öne sürülen iddialar doğru değildir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber