İşadamlarından 'meslek lisesi' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2009 16:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Koç Holding, mesleki eğitim meselesinin, katsayı konusundan çok daha derin ve bütünsel çalışmaları fazlasıyla hak eden bir mesele olduğunu belirterek, tüm paydaşları katsayı tartışmasının sona ermesini bir fırsat olarak görerek, meslek edinme, ihtisaslaşma ve bu sayede istihdam sağlamasına yönelik stratejiler geliştirmeye davet etti.

Koç Holding'den yapılan yazılı açıklamada, mesleki eğitim konusunun uzun yıllardır politik tartışmalara konu edilmesinin, Türkiye için talihsizlik olduğu vurgulanarak, mesleki eğitimin, desteklenmesi ve çağın gereklerine uygun şekilde sürekli yenilenerek geliştirilmesi gereken bir alan olduğu bildirildi.

Bu konuda yapılacak tüm girişimlerin ortak bir amaç çerçevesinde yapılması gerektiğine işaret edilen açıklamada, ?Bu ortak amaç da mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırarak, ülkemizi uluslararası alanda en rekabetçi, en dinamik, bilgiye dayanan sürdürülebilir ekonomik büyümeye sahip bir güç haline getirmek olmalıdır? denildi.

Bu amaca hizmette birlikte çalışması gereken paydaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, YÖK, İşKur, Mesleki Yeterlilikler Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TÜSİAD ile konuya Koç Topluluğu gibi projelerle desteği olanlar olarak sıralandı.

Koç Holding'in ?Meslek Lisesi Memleket Meselesi? Projesini 2006 yılından itibaren mesleki eğitim-sanayi işbirliği ve çalışma modeli olarak geliştirdiği hatırlatılan açıklamada, ?Şu anda Koç Topluluğu şirketleri bünyesinde geliştirip uyguladığımız modeli tüm iş dünyası ile TÜSİAD ve TOBB şemsiyesi altında paylaşmaya hazırız? ifadesine yer verildi.

Açıklamada, katsayı konusunun, mesleki teknik eğitimin içinde dikkate alınması gereken konulardan ?sadece biri? olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

?Konu, insanımızın meslek sahibi olmasından öteye sadece üniversiteye giriş bağlamında değerlendirilirse, mesleki eğitimin orta eğitimdeki rolü de tartışmaya açılır.

İstihdamda belli yetkinlik ve mesleki sertifikasyonun aranıyor olması, 'ne iş olursa yaparım' mantığından uzaklaşılması, kayıt dışılığın önlenmesi ve mesleki eğitim mezunlarının mesleki birikimleri ile istihdam yaratacak işletmeler kurmasının önünün açılması da, meslek liselerinin talep görmesinde önemli konulardır.?

?MESLEKİ EĞİTİM, KATSAYI TARTIŞMALARININ GÖLGESİNDE KALDI?

Türkiye'de çok yüksek olan işsizliğin bir sebebinin ekonominin yeterli düzeyde istihdam yaratamaması, bir diğer sebebinin ise eğitim sistemiyle işgücü piyasası arasındaki ilişkinin yeterince kurulamaması olduğu belirtilen açıklamada, şu görüşler yer aldı:

?Bugüne kadar mesleki eğitim, nitelik ve yapısal sorunlarının tartışılıp yapısal çözümler getirilmesi yerine, maalesef katsayı tartışmalarının gölgesi altında kalmıştır. Mesleki eğitim meselesi, katsayı konusundan çok daha derin ve bütünsel çalışmaları fazlasıyla hak eden bir meseledir.

Katsayı değişikliğine 'mesleki eğitimin önü açılmıştır' şeklinde bakmak, meslek liselerinin mevcut yapısal sorunlarını çözmekten bizleri uzaklaştırmamalıdır. Tüm paydaşları, katsayı tartışmasının sona ermesini bir fırsat olarak görerek, meslek edinme, ihtisaslaşma ve bu sayede istihdam sağlamasına yönelik stratejiler geliştirmeye davet ediyoruz.?


Tüsiad'dan "Katsayı" Tepkisi

- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), yüksek öğretime girişte katsayı ile ilgili değişikliğin mesleki eğitimin sorunlarını çözmeyeceğini, istihdamın gelişmesine ve işsizlikle mücadeleye de hizmet etmeyeceğini bildirdi.

TÜSİAD, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu'nda üniversiteye giriş sistemi ile ilgili alınan karar hakkında bir açıklama yaptı.

Açıklamada, son yıllarda mesleki ve teknik eğitim sisteminde modüler sisteme geçiş gibi olumlu adımlar atıldığı, kamuoyunda mesleki ve teknik eğitimin önemiyle ilgili farkındalığın geliştiği ve bu okullardaki öğrenci sayısında artış gerçekleştiği dile getirildi.

Bununla birlikte, söz konusu okulların müfredatla ilgili ve yapısal sorunlarının çözüldüğünü ve sanayinin beklentilerini karşılayabildiğini söylemenin güç olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle, mesleki ve teknik okulların kalitesinin iyileştirilmesi, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun olarak yapılandırılmaları ve mezunlarının doğrudan iş hayatına atılmalarının desteklenmesi öncelikli bir konudur. Mesleki ve teknik lise eğitiminin genel lise eğitiminden daha maliyetli olduğu da dikkate alındığında, mesleki ve teknik liselerden mezun olanların yüksek öğretime geçişinde öncelikle mezun oldukları alana yönlendirilmeleri, kaynakların verimli kullanımı ve ihtisaslaşma bakımından önemlidir. Yönlendirici düzenlemenin nasıl ve ne kapsamda olması gerektiği, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün ortak çalışması ve sivil toplum örgütleri dahil eğitim camiasının katkılarıyla belirlenmelidir."

Açıklamada, yüksek öğretime girişte katsayı uygulamasının, imam hatip liseleri ile ilgili de yoğun tartışmalara yol açtığı, hatta bu konunun mesleki ve teknik eğitim reformunu zaman zaman gölgede bıraktığı ifade edildi.

İmam hatip liselerinin din görevlisi yetiştirmek üzere tasarlandığı, ancak zamanla kuruluş amacından uzaklaştığı savunulan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Ülkenin imam-hatip ihtiyacını karşılamaya yetecek sayıda imam hatip lisesinin eğitime devam etmesi ve mezunların arzu ettikleri takdirde kendi alanlarında yüksek öğrenime devam etmeleri sağlanmalıdır. Geriye kalan imam hatip liselerinin meslek lisesi statüsü kaldırılmalı ve gerekli müfredat uyumu yapılarak genel liseye dönüştürülmelidir. Bunun yanında, liselerde, normal ders saatlerinin dışında, velilerin istemi üzerine, nota ve sınava tabi olmayan din dersleri konulması, isteyen ailelerin çocuklarına dinini öğretme ihtiyacına cevap vermek bakımından yararlı olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber