Okulların güçlendirilmesi için MEB'den 7 trilyon lira

Haber Giriş : 08 Ocak 2005 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, depreme karşı test edilen okulların yüzde 70'inde beton kalitesi yetersizliği, geriye kalan bölümünde ise demir yetersizliği olduğunu tespit etti. Okulların depreme karşı güçlendirilmesi için 7 trilyon lira ayrıldı.

Okulların depreme karşı güvenliğinin test edilmesi çalışmalarına 7 trilyon lira ayıran Milli Eğitim Bakanlığı, ülke genelindeki tüm eğitim binalarının güçlendirilmesi gibi bir sorunla karşı karşıya olduklarını bildirdi. Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun Bingöl depreminde yerle bir olmasından sonra, yeni yapılan okul binalarında depreme dayanıklılık ön şart haline geldi. Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanı Abdussamet Arslan, geçmiş yıllarda yaşanan bu tür acıların en büyük nedeninin yüksek ihale kırımları olduğunu söyledi.

Statik ve dinamik tasarım

Türkiye'de yakın gelecekte büyük depremlerin beklendiğini ve bu nedenle tedbir alınması gerektiğini belirten Arslan, "Okullarımız Yıkılmasın kampanyasının başlama nedeni ucuz iş yaptırmak adına güvensiz yapılan eğitim yapılarının varoluşudur. Bakanlıkça tüm eğitim binalarının güçlendirilmesi gibi dev bir sorunla karşı karşıyayız. MEB, yeni yaptığı ve yapacağı güvenli binalarla, bundan sonra 'binaları güçlendirmek' gibi bir durumla karşı karşıya kalmayacaktır" dedi.

Deprem güvenliğinin en öncelikli yapı güvenliği sorunu olduğunu kaydeden Arslan, yeni okullar için dört ayrı deprem bölgesine göre statik ve dinamik tasarım yapıldığını ifade etti.

Okullar çürüğe çıktı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı incelemelerde, depreme karşı dayanıksız olan okulların yüzde 70'inde beton kalitesi yetersizliği, geriye kalan bölümünde ise demir yetersizliği sorunu çıktı. Güçlendirmeye ihtiyacı olan okul binalarının yüzde 65'inin son 10 yılda yapıldığına dikkat çeken Arslan, müteahhitlerden kaynaklanan bu kusurların giderilmesi için valiliklerden yardım istediklerini söyledi. İhale Kanunu'na göre yapımdan sonraki 10 yılda ortaya çıkan kusurlardan müteahhitlerin sorumlu olduğunu hatırlatan Arslan, "Valilikler kanalıyla müteahhitlere ulaşarak okul binalarını güçlendirmelerini istedik. 'Hayır' diyen müteahhitleri mahkemeye verip okulun durumunun bilirkişi raporuyla tespit edilmesini sağlayacağız" diye konuştu.

Arslan, ödeneğin ilin büyüklüğü, okul sayısı ve deprem riskine göre üçe ayrıldığını belirterek, "Deprem ödeneği gönderdiğimiz iller 1. derece deprem riski taşıyan bölgede bulunuyor. İllere 75, 100 ve 150 milyar lira olarak üç ayrı ödenek gönderildi. Bu ödenekler, ortaöğretim okullarının depreme karşı güvenliğinin yeterli olup olmadığının ölçülmesinde kullanılacak" dedi.

Deprem ödeneği verilen 56 il

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda sismik güvenlik testi yapılması için deprem ödeneği gönderdiği 56 ilin isimleri şöyle: Adana, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Antalya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Ordu, Osmaniye, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Van, Zonguldak.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber