'Tarım Bakanı, gıda yetkisinin kendisinden alındığını bilmiyor'

Haber Giriş : 09 Ocak 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin 24 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe koyduğu Belediyeler Yasası'nda yer alan bir madde ile, gıda denetim ve kontrolü ile ilgili düzenlemeleri yapma görevini belediyelere aktarıldı. Oysa henüz Haziran ayında yapılan bir düzenleme ile bu konularda tek yetki AB'nin de direktifleri doğrultusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na verilmiş, bakanlık da bu iş için binlerce yeni personel alarak yeni bir genel müdürlük kurma çalışmasına başlamıştı. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin yaşanan durumu "skandal" olarak niteleyerek, ortaya çıkan karmaşanın maddenin iptali ile sona erdirilmesini istedi.

İbrahim Yetkin, dün yaptığı basın toplantısı ile gıda denetim ve kontrolü ile ilgili belediyelere yetki verildiğini açıkladı. AB direktifleri doğrultusunda gıda konusundaki denetimlerin tek elden yapılması gerektiğini ve bunun için de Haziran ayında yürürlüğe giren yasa ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yetkili kılındığını hatırlatan Yetkin, bakanlığın Gıda İşleri Genel Müdürlüğü kurma çalışmaları içinde bulunduğunu ve gıda denetimi işleri için yeni personel aldığını söyledi. Ancak Belediyeler Yasası'na eklenen "Gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen izin ve ruhsatı vermek" ile "Gayri sıhhi müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek" maddeleri ile uygulanmayacak hükümler başlığı altındaki maddenin, Tarım Bakanlığı'nı gıda denetiminde tek yetkili olmaktan çıkardığını söyleyen Yetkin, "Şu an Türkiye'de gıda denetimini kim yapacak?" diye sordu.

"BUNU AB'YE NASIL ANLATACAĞIZ?"
Yapılan değişiklikten Tarım ve Köyişleri bakanlığı'nın da haberinin olmadığını belirten Yetkin, "24 Aralık'tan bu yana gıda denetimi konusunda başa dönüldü" diye konuştu. Gıda denetim ve kontrolleri konusunda AB'nin bu işin tek elden yürütülmesi direktifleri olduğunu hatırlatan Yetkin "Bunu AB'ye nasıl anlatacağız?Tarım bakanlığı inanılmaz masraf yaptı, eleman aldı. Siz hiçbir şey yokmuş gibi meseleyi altüst ediyorsunuz" dedi.

Yaşanan durumu "Ziraatçılar Derneği'ne Futbol Federasyonu'nun görevlerini verme"ye benzeten Yetkin, denetim konusunda boşluk oluştuğuna dikkat çekti ve "Bir bakanlığın elinde yetki var, başka bakanlık madde ekletip yetkiyi almış. Hiçbir parlamenter sistemde böyle yasa çıkmaz" dedi. Yapılan yanlıştan dönmenin tek yolunun maddenin iptali olduğunu savunan Yetkin, bakanlık yetkililerinin de belediyelerin gıda denetiminde yetkili kılınması konusundan haberdar olmadıklarını savundu. Yetkin "Bu son dönemde moda oldu, Şeker kurulu kaldırılıyor, kurul başkanı bunu Resmi gazeteden öğreniyor" diyerek, hükümeti yasanın ilgili maddelerini iptal etmeye çağırdı.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber