Meclis yeni başkanını seçiyor... İşte ilk tur oylama sonuçları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2009 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanı seçiminin ilk turunda adaylar, üçte iki çoğunluğa (367) ulaşamadı.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, oy tasnif işlemi tamamlanmasının ardından ilk tur oylama sonucunu açıkladı. Buna göre ilk tur oylamaya 535 milletvekili katıldı. Oylamada, AK Parti Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin 315, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici 96, MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata 70, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan 25 ve Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç 11 oy aldı. 12 oy boş çıktı, 6 oy da geçersiz sayıldı.

Akşener, ilk tur seçimin sonuçlanmasından sonra verdiği 10 dakikalık aranın ardından birleşimi yeniden açtı. Akşener, ilk tur oylamada seçilebilmek için üçte iki çoğunluk (367) sağlanamadığı için 2. tur oylama yapılacağını duyurdu.

İkinci turun gizli oylamasına Adana ili milletvekillerinden başlandı.

Meclis başkanı seçilebilmek için bu turda da üye tam sayısının en üz üçte ikisinin oyunu almak gerekiyor.

İlk tur oylama sonuçlandı

- TBMM Genel Kurulunda, Meclis başkanı seçiminin ilk turunun gizli oylaması yapıldı. Seçimin ilk turunda gerekli olan 367 oy bulunamadı. Adaylar arasında en fazla oyu 315 oy ile AKP'nin adayı Mehmet Ali Şahin aldı.

İşte adayların aldığı oylar:

AKP'nin adayı AKP Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin - 315

CHP'nin adayı İstanbul Milletvekili İlhan Kesici - 96

MHP'nin adayı MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata - 70

DTP'nin adayı DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan - 25

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç - 11

Boş oy - 12

Geçersiz oy - 6

Toplam oy sayısı 535


Meclis Başkanlığı için seçim başladı

TBMM Genel Kurulu, Meclis başkanını seçmek üzere saat 15.00'de toplandı.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, yeterli çoğunluğun bulunduğunu bildirerek, birleşimi açtı. Akşener, özel gündemle toplanan Genel Kurulun, TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı üyeleri seçimini yapacağını belirterek, Başkanlığın sunuşlarını okuttu.

30. kez Meclis Başkanı seçimi gerçekleştirilecek olan bugünkü birleşimde, birinci ve ikinci tur oylamalar yapılacak.


- TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanlığı seçiminin 1. ve 2. turunu yapmak üzere bugün toplanıyor. Meclis Başkanlığı için AK Parti'li Mehmet Ali Şahin, CHP'li İlhan Kesici, MHP'li Münir Kutlata, DTP'li Hasip Kaplan ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç yarışacak.

TBMM Başkanlığına aday olduğuna ilişkin dilekçesini TBMM Genel Sekreterliğine teslim eden Şahin, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, aday olan diğer 3 milletvekiline, seçimde başarılar diledi.

Bu görevin, bir hizmet yarışı olduğunu vurgulayan Şahin, ''Sonuçta bu sorumluluk benim omuzlarımda kalırsa, Anayasa ve İçtüzük çerçevesinde tarafsızlıkla görev yapacağıma dair düşüncemi sizlerle paylaşmak istiyorum'' dedi. Diğer parti gruplarını ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin soru üzerine Şahin, ''Ziyaret etmeyi düşündüğüm iki muhalefet partimiz de aday gösterdi. O nedenle bu çerçevede değerlendirip karar vereceğim'' dedi. Şahin, ''AK Parti'den Meclis Başkanı olmak için başka adaylar da vardı, sizin adaylığınız küskünlük yaratır mı?'' sorusuna, ''Arkadaşlarımız, benim adaylık için başvurmam gerçeği ortaya çıktığında geldiler, beni tebrik ettiler, başarılar dilediler. Arkadaşlarıma da bu jestleri sebebiyle şükranlarımı sunuyorum'' karşılığını verdi.

KAPUSUZ: ADAYIMIZ ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN

AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, ''Adayımız Mehmet Ali Şahin Bey, Meclisimize, demokrasimize ve ülkemize hayırlı olsun'' dedi. Kapusuz, AK Parti MYK toplantısının ardından Parti Genel Merkezi'nden ayrılırken, ''Aday mısınız?'' sorusuna ''Değilim tek adayla gidilmesi konusunda bir ortak mutabakat olunca, ülkesini, partisini, milletini seven bir insan olarak elbette birlik ve beraberlik konusunda katkı vermek, bu konudaki mutabakatı devam ettirmek konusunda ben de arkadaşlarıma katılıyorum'' yanıtını verdi.

CHP'NİN ADAYI KESİCİ

Kesici'nin adaylığına ilişkin dilekçe, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ile CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in imzasıyla TBMM Genel ve Evrak Arşiv Müdürlüğüne sunuldu.

Kesici'nin aday olduğuna ilişkin dilekçe, CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük ile CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün tarafından teslim edildi.

MHP, KENDİ ADAYINI GÖSTERDİ

MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, TBMM Başkanlığına aday oldu.

Kutluata'nın adaylığına ilişkin dilekçe, MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, Adana Milletvekili Yılmaz Tankut ve Mersin Milletvekili Akif Akkuş'un imzasıyla TBMM Genel ve Evrak Arşiv Müdürlüğüne sunuldu. Özdemir, başvurunun ardından yaptığı kısa açıklamada, bireysel olarak, 3 milletvekilinin Kutluata'yı Meclis Başkanlığı için aday olarak gösterdiklerini söyledi. Hasan Özdemir, Münir Kutluata'nın kendisinin de başvuru dilekçesi bulunduğunu belirtti.

KAPLAN, TBMM BAŞKANLIĞINA ADAY

Kaplan, adaylığına ilişkin dilekçeyi kendi imzasıyla TBMM Genel ve Evrak Arşiv Müdürlüğüne sundu.

DTP'li bazı milletvekilleriyle birlikte dilekçesini veren Kaplan, bütün partilere eşit mesafede, hepsinin katılımını sağlayan bir anlayışla Meclis Başkanlığına talip olduğunu söyledi.

Kaplan, ''Özellikle diyalog kurulması, tarafsızlığın sağlanması, Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda, Meclis Başkanının, bu dönem çok önemli bir rolü vardır. Bu rolün önemine binaen TBMM Başkanlığına adayım'' diye konuştu.

İLK BAŞVURU GENÇ'TEN

TBMM Başkanı adayı olan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, TBMM Başkanı adaylarının kamuoyu önünde tartışılması için şimdiye kadar açıklanmış olması gerektiğini savunarak, bundan sonra yapılacak aday başvurularının Anayasa ve Meclis İçtüzüğüne aykırı olacağını iddia etti. TBMM'nin çok önemli bir kurum olduğunu ve bu kurumun başına geçecek kişilerin, seçilmeden önce kamuoyunda tartışılması gerektiğini savunan Genç, grupların TBMM Başkanı adayı belirlemesinin de Anayasanın 94. maddesine aykırı olduğunu söyledi.

BİRİNCİ İKİNCİ TURLAR BUGÜN

Meclis Başkanı seçiminin birinci ve ikinci turları, bugün, başkanın ilk iki turda seçilmemesi halinde üçüncü ve dördüncü turlar ise yarınki birleşimde yapılacak.

TBMM Danışma Kurulu, bugün sabah saatlerinde toplanarak Meclis Başkanı seçimine ilişkin öneriyi değerlendirecek. Genel Kurul, saat 15.00'te toplanarak, Meclis Başkanının seçimi için öngörülen turlara başlayacak.

TBMM Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. Başkan seçilebilmek için ilk iki turda üye tam sayısının üçte 2'sinin oyu (367), üçüncü turda salt çoğunluk (276) aranacak. Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, bu turda en çok oyu alan 2 aday dördüncü turda yarışacak.

Dördüncü turda en fazla oy alan aday, başkan seçilmiş olacak. Genel Kurulun bugün ve yarınki toplantılarında, TBMM Başkanı seçiminin tamamlanmasının ardından Başkanlık Divanı üyelerinin seçimi de yapılacak. Genel Kurul, bu seçimlerin bitimine kadar çalışacak.

TBMM Başkanlığı adaylığına başvuru süresi, dün saat 24.00'de sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber