HPV aşısı için 'erken yaş' uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2009 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Kunter Yüce, Türkiye'de adoleson gelin sayısının yüksek olduğu dikkate alınması gerektiğine işaretle, "Rahim ağzı kanseri aşısı erken adolesan dönemde yapılmalıdır" uyarısında bulundu.

Servikal Patolojiler ve Kolposkopi Derneği Başkanı da olan Yüce, Human Papilloma Virüsün (HPV) 6 ve 11 tiplerinin, kanser öncüsü bir lezyon olan Servikal İntraepitelyal Neoplazinin (CIN1) yüzde 10-19'undan, genital siğillerin yüzde 90'undan, genital siğile sahip anneden çocuğa geçen Reküran Respiratuvar Papillomatozisin (RRP) yüzde 100'ünden ve anogenital ve orofarengeal kanserlerden sorumlu olduğunu bildirdi.

HPV'nin immün sistemden gizlendiğini, lokal enfeksiyon ve viremi yapmadığını, iltihabi reaksiyon yaratmadığını anlatan Yüce, bu virüse karşı son yıllarda geliştirilen aşılar sayesinde PAP taraması yaptırmayanlarda görülen servikal kanser sayısında azalma olacağını vurguladı. Servikal kansere karşı aşılama için önerilen yaş grupları konusunda da bilgi veren Yüce, 11-12 yaş arası kızların aşı için asıl önerilen grup olduğunu, 9-10 yaş arası kızların uygun, 13-26 yaş arasındakilerin ise daha önce servikal kanser aşısı olmamışlarsa uygun görüldüklerini bildirdi. Yüce, ancak 19-26 yaş arasındaki kadınlarda aşının koruyuculuğunun düştüğünü, daha önce HPV almış kadınlarda ise aşının daha az etkili olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber