Kıkırdak yaralanmaları basit yaralanmalar değil

Kaynak : Yeni Asya
Haber Giriş : 07 Ağustos 2009 21:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yaz aylarında çocukların daha çok açık alanlarda zaman geçirmeye başlamalarıyla oyun kazaları ve yaralanmaların sayısında bir artış oluyor. Bu yaralanmalar doğru tedavi edilmediği takdirde başınıza iş açabilir

Bisiklet kazaları, duvardan ya da ağaçtan düşme ve araba kazaları, çocukların dış dünyada yaralanmalarına yol açan nedenler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji hekimlerinden Doç Dr. Levent Eralp, yaz aylarında yoğun olarak karşılaşılan çocuk yaralanmalarının önemli bir kısmı kemik ve eklem yaralanmaları olduğunu belirtiyor. Çocuk kırıklarının yetişkin kırıklarından önemli farkları olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Eralp, şunları söylüyor: ?Büyüme kıkırdağı olarak adlandırılan, kemiğin uzamasını sağlayan bölgesinin yaralanmasıdır. Bu bölge-lerdeki yaralanmalar, geç ya da uygun olmayan yöntemlerle tedavi edilirse sonraki yıllarda o uzuvda kısalık ve/veya eğriliğe sebep olur.?

UZMAN HEKİM SEÇMELİSİNİZ

Büyüme kıkırdağı yaralanmalarının, hayati tehlike taşıyan yaralanmalar olmadığını da söyleyen uzman doktor, ?Çocuğun ileriki yıllarda sağlıklı uzuvlara sahip olması için büyük önem taşır. Eğer yapılacak cerrahi girişimle büyüme kıkırdağı doğru tamir edilmezse, bacak hem kısa kalabilir hem de düz değil açılı, yani eğri bir bacak olur. Daha da önemlisi çocuğun boyu uzamaya devam edeceği için, kemik büyümesini tamamlayana kadar kısalık ve eğrilik miktarı da artar. Büyümenin 17-18 yaşına kadar devam edeceğini düşünürsek, 8-10 yaş grubundaki çocukların, önünde 8-10 senelik bir büyüme potansiyeli olduğu için, hem kısalık hem de eğrilik uzun bir süre artmaya devam eder. Bu nedenle çocukların kemik yaralanmaları, mutlaka bu konuda deneyim sahibi kişiler tarafından değerlendirilmeli ve tedavileri vakit kaybetmeden yapılmalıdır? dedi.

Çocuklar yetişkinlere göre çabuk iyileşiyor

Bu tür yaralanmalarda kemiğin çeşidine göre iyileşme süresi 4 ila 8 hafta arasında değişiyor. El bileği kırığı ortalama 4 haftada iyileşirken, kalça kırığı 6-8 haftada iyileşiyor. Çocukların erişkinlere göre hem ruhsal hem de bedensel olarak adaptasyon yetenekleri daha yüksek olduğu için, tedavi süreleri daha kısa oluyor. Bunun nedeni ise çocukların bütün dokuları çok elastik olması ve alçılı tedavide erişkinler gibi kolayca eklem sertliği gelişmiyor. Bu nedenle çocuklar, tedavi sonrası alçı yapılacaksa alçıya çok çabuk alıştığı gibi alçı çıktıktan sonra hayata geçiş döneminde çok çabuk uyum sağlayabiliyor. Bu nedenle çocukların fizik tedavi süresi de kısa oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber