Öğretmenlerin dörtte biri Gazi Üniversitesi'nde yetişiyor

Haber Giriş : 28 Haziran 2003 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmenlerin dörtte biri Gazi Üniversitesi'nde yetişiyor

Gazi Üniversitesi, eğitimde Türkiye'de lokomotif olmuş bir üniversite. Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra eğitim hamlesi Gazi ile başlıyor. Teknik eğitim fakülteleri ile birlikte 6 eğitim fakültesini bünyesinde toplayan üniversitenin 60 bin öğrencisinden yarıdan fazlası eğitim fakültelerinde okuyor. Mezunları öğretmen olan fen edebiyat fakültelerindeki öğrenciler de dikkate alınınca öğrencilerin neredeyse dörtte üçü öğretmen olmak üzere yetiştiriliyor. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, eğitimde lider bir üniversite olduklarını ve Türkiye'de şu an görev yapan her dört öğretmenden birinin Gazi mezunu olduğunu ifade etti.

Gazi Üniversitesi, bazıları Ankara dışındaki şehirlerde olmak üzere (Kastamonu, Kırşehir ve Çorum) 20 ayrı fakülte ve 17 yüksekokulu ile kampüs üniversitesi olmaktan ziyade tam bir şehir üniversitesi. Ankara dışında Kastamonu ve Kırşehir'de de eğitim fakülteleri var. Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan, şehir üniversitesi olmanın avantajlarını yaşadıklarını ifade ederek, ?Ankara'nın bütün imkanlarından yararlanıyoruz. Öğrenci şehir ile sürekli iç içe. Bu açıdan mutluyuz.? diyor.

Üniversitenin iktisadi ve idari bilimler fakültesinin de köklü bir geçmişi var. Bu fakültenin değişik bölümlerinden mezun olanlar alanlarında başarılı oluyor. Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın verdiği bilgiye göre bu yıl yapılan kaymakamlık sınavında alınan 50 kişiden 19'unu bu fakültenin mezunları oluşturmuş. Yine Maliye Bakanlığı'nın sınavlarında en başarılı öğrenciler bu fakülteden çıkmış. Bu sene başarılı olan 900 öğrenciden 350'si Gazi'den çıkmış. Üniversitede tıp eğitimi de çok ileri düzeyde. Son derece modern imkanlarla donatılmış Gazi Hastanesi, tıp eğitiminin uygulama alanı. Rektör Rıza Ayhan, tıp eğitiminde her ne kadar puan itibarıyla diğer fakültelerden biraz geride olsalar da eğitim kalitesinde onlardan daha iyi olduklarını iddia ediyor. Üniversitede ayrıca çok iyi bir iletişim fakültesi var. Fakülte öğrencileri kendilerine ait radyo istasyonunda yayın yaptıkları gibi haftalık bir de gazete çıkarıyorlar. Rıza Ayhan, bu yayınların tamamen öğrencilerin kontrolünde çıkarıldığını, hiçbir şeylerine karışılmadığını; ancak yayından sonra hatalarının hocalar tarafından söylendiğini anlatıyor. Ayhan, hukuk fakültesinde de yeni bir fakülte olmalarına rağmen iddialı olduklarını ve 25'e yakın hukuk fakültesi arasında kalite olarak ilk 5 içine girdiklerini söylüyor. Üniversitedeki özgün bölümlerden biri de endüstriyel sanatlar fakültesi. Bu fakülte mezunları Milli Eğitim Bakanlığı'nda iş teknik öğretmeni olarak hemen iş bulabiliyor. Şu anki rakamlarla bu fakülte mezunları gelecek 10 yıl daha MEB'in ihtiyacını karşılayacak düzeyde değil. Rektör Rıza Ayhan, bu bölüme ?İş garantili bir bölüm.' diyor

Gazi Üniversitesi, huzurlu bir üniversite. Ankara'daki öğrencilerin yüzde 35'ini bu üniversitenin öğrencileri oluşturmasına rağmen Gazili öğrenciler çoğunlukla hiçbir olaya karışmamış. Bu yüzden Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, üniversite yönetimine teşekkür plaketi vermiş. Üniversitede barınma problemi yok. Yurtkur'un 30 bin kişilik yurdu hemen Gazi'nin yanında. Öğrencilerin çoğu burada kalıyor. Öğrenciler, genelde uyum problemi yaşamıyor. Öğrencilerin büyük bölümü orta ve aşağı gelir grubuna ait alilerin çocuklarından oluşuyor. Üniversite başarılı öğrencilere burs da veriyor. Geçen yıl 10 bin civarında öğrenciye çeşitli miktarlarda burslar verilmiş.

Gazi'de fakülteyi 3 yılda bitirmek mümkün

Gazi Üniversitesi'nde kredili sistem var ve bir öğrenci üst sınıflardan ders alarak 4 yıllık bir fakülteyi 3 yılda bitirebiliyor. Bunun ilk örneğini bu yıl iktisat bölümünden Murat Şeker isimli bir öğrenci oluşturmuş. Murat Şeker, sıkı ve disiplinli bir çalışmayla bunun mümkün olduğunu göstermenin gururunu yaşadığını ifade ediyor. Bugüne kadar kimsenin bunu başaramadığını ve kendisinin ilk olduğunu söyleyen Şeker, ?Zaman çok önemli. 1 yıl bir öğrenci için önemli bir zaman dilimi. Öğrenci arkadaşlarıma bu başarıyı gösterdiğim için mutluyum.? diyor. Şeker, şimdi üniversitede akademisyen olmak veya burs bulabildiği takdirde yurtdışında master yapmak istediğini ifade ediyor.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber