Yaralanana yardımın da bir usulü var

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2009 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik kazaları, yazın sığ denize ve havuza atlanması omurgada travmalara neden olabiliyor. Böyle bir kazaya şahit olduğunuz anda yardım edeyim derken, bir faciaya neden olabilirsiniz...

SAĞLIK SERVİSİ

Omurilik, omurganın içinde bulunan ve boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan merkezi sinir sisteminin bir parçası. Omurga ve omuriliğin işlevi çeşitli nedenlerle kaybedilebiliyor. Yani kişiler felç kalabiliyor. Bu durum ya bir hastalık nedeni ile ya da bir travmaya bağlı olarak gelişiyor. Özellikle trafik kazaları ve yazın sığ denize atlanması omurilik yaralanmasının başlıca nedenleri. Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirurji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl 200 bin omurilik yaralanması olduğunu belirtiyor. Kuday, ?Bunların yüzde 10'u -15'i çok ağırdır. Felç kalırlar, 10 bin kişi de ölür. Büyük bir kısmı da gençtir. 15-30 yaşları arasında? dedi.

EN ÇOK ETKİLENEN BÖLGE OMURİLİK

Omurilikte en az hareketli bölgenin sırt olduğunu belirten Prof. Dr. Cengiz Kuday, bu nedenle bu bölgenin travmaya daha az maruz kaldığını kaydediyor. Kuday, çok hareketli olması nedeni ile bel bölgesinin travmalardan en çok etkilenen bölge olduğunu ve omurilik yaralanmasının cinsine ve şiddetine göre hastanın farklı şekilde etkilendiğini ifade ediyor. Kuday, ?Bazı yaralanmalar hafiftir. Hasta gaytasını kontrol edebilir, yürüyebilir. Bazı yaralanmalar ise daha ağırdır hasta tam felç olur. Bir de kısmi yaralanmalar vardır. Bunlar zamanında müdahale ve iyi bir rehabilitasyonla veya enstrümantasyon içeren ameliyatlarla yaşama döndürülürler? diyor

HASTA BİR TAHTA ÜZERİNE KONMALI

Omurilik yaralanmalarında en önemli şeyin hastanın taşınması olduğunu ifade eden Prof. Kuday, ilk yardım merkezine gitmedeki şeklin önemine dikkat çekiyor. Prof. Kuday, ?Bu kişilerin pek çoğunda taşımanın bilinçsizliği dolayısı ile yaralanmalar meydana geliyor. Televizyonlarda görüyoruz. Karga tulumba taşırlar. Kazazedeler, eğitimli kişiler tarafından kımıldatılmadan en basitinden bir tahta kalasın üstüne konarak, boynu beli, sırtı hareket etmeyecek şekilde taşınmalı? dedi. Batı ülkelerinde bu tip hastaların nasıl taşınacağına ilişkin daha ilkokuldayken eğitim verildiğine dikkat çeken Kuday, bu durumun pek çok sakatlığın önüne geçtiğini ifade ediyor.

Kök hücreyle ilgili bilimsel sonuç yok

Prof.Dr. Cengiz Kuday, omurilik yaralanmalarında kök hücre tedavisi ile ilgili de şunları söylüyor: ?Kök hücre çalışmaları var, fakat dünyanın hiçbir yerinde henüz insanlara uygulanma safhasında değil. Çalışmaları, birinci, ikinci , üçüncü faz olarak değerlendirirsek, şu anda gelinen noktanın ikinci faz olduğunu söyleyebiliriz. Omurilik yaralanmasında kök hücre tedavisi ile ilgili şuana kadar bilimsel bir sonuç elde edilemedi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber