Bakanlara göre Sahil Yolu sellerde masum

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Ağustos 2009 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sellerle ilgili olarak Karadeniz'e yaptığımız geziden elde ettiğimiz izlenimleri, tespitleri, verileri ve görüntüleri, Ankara'da konunun muhatapları Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile paylaştık

Demir: Asıl sıkıntı dere yataklarında

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile birlikte ilk görüşmemizi, Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir ile gerçekleştirdik. Kadıoğlu, Bakan'a, Karadeniz'e geçtiğimiz haftalarda Milliyet ekibi olarak yaptığımız geziden elde ettiği sahil yolu, derelerdeki yapılaşma, dere yatakları ile ilgili hatalı tespitlerini, verilerini ve fotoğrafları özet bir sunumla anlattı.

Milliyet ekibine teşekkür

Bakan, Milliyet ekibine teşekkür ettikten sonra, gerekenin yapılmakta olduğunu ve bu hataların giderileceğini anlattı. Demir, sellerin Karadeniz Sahil Yolu'ndan kaynaklandığı şeklindeki görüşe katılmadığını belirterek, ?Bu bölge son 60 yılın en büyük yağışını almıştır. Metrekareye 156 kilogram yağış düştü. Bunu gözardı etmemek gerek. Meydana gelen su taşkınlarını Karadeniz Sahil Yolu'na bağlamak yanlış olur. Yolun, su birikintilerine, taşkınlara, altyapı hasarlarına ve can kayıplarına neden olduğu noktasında elimizde henüz bir tespit yok? dedi.

Demir, asıl sıkıntının dere yataklarına yapılan evlerde olduğunu kaydederek, ?Bu yanlış şehirleşme sonucu yaşanmış bir felakettir. Dere yataklarının değiştirilmesi ile üzerine yapılan evler, selden zarar görüyor. Dere ıslahlarının yapılması lazım. Dere yataklarındaki yapılaşmayı düzeltmek durumundayız. Belediyelerimize bu konuda ciddi görevler düşüyor? diye konuştu.

Bölgede tespit çalışmalarının sürdüğünü anlatan Demir, şunları söyledi:

?Suyu en kısa sürede denize gidecek şekilde altyapı çalışmalarını tamamlamalıyız. Bu konuda DSİ ciddi çalışmalar yürütüyor. Dere yataklarını su taşkınlarına yol açmayacak şekilde güvenli hale getirmeliyiz. Geleneksel teknikleri yapmalı, yöresel malzemelerden de yararlanmalıyız. Biz bakanlığımız kaynaklarından, belediyelerle ilgili de Maliye Bakanlığı'ndan ödenekler talep ederek, söz konusu hasarların giderilmesine çalışıyoruz. Ayrıca yenilerinin yapılması da sağlanacak. Acil ihtiyaçlar için de valiliklerimize, belediyelerimize kaynak aktarılmıştır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber