Dikkat!Bankalar, kredi kartlarına tefeci faizi uyguluyor

Haber Giriş : 10 Ocak 2005 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 20'den yüzde 18'e, borç verme faiz oranını da yüzde 24'ten yüzde 22'ye indirdi ama kredi kartında uygulanan aylık yüzde 6,25'lik faiz oranını değişmedi..

Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 20'den yüzde 18'e, borç verme faiz oranını da yüzde 24'ten yüzde 22'ye indirmesiyle birlikte bankalar da mevduat faiz oranlarında indirime gitti.

Ancak, kredi kartı faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Yapı Kredi Bankası geçen hafta otomobil kredisindeki aylık faiz oranını yüzde 2,10'dan yüzde 2,05'e indirdi. Konut kredisi faizini yüzde 2,10'dan yüzde 2'ye indiren banka, kredi kartında aylardır devam ettirdiği aylık yüzde 6,25'lik faiz oranını değiştirmedi. Prof. Dr. Esfender Korkmaz, bankaların bu uygulamasını ?tefeci faizi' olarak nitelendiriyor. Korkmaz'a göre geçmişte devleti kazanç kapısı haline getiren bankalar şimdilerde rotayı halka çevirdi.

Vakıflar Bankası Genel Müdürü Ahmet Kacar, kredi kartı faiz oranlarının yüksekliğini kabul ediyor. Kacar'a göre, bankaların kredi kartı faiz oranı yüzde 3'lerin altına çekilmeli.

Bu konuda banka olarak rahatsızlık hissettiklerini dile getiren Kacar, şu görüşleri dile getiriyor: ?Faizlerin ciddi derece yüksek olduğuna inanıyoruz. Sektörün bir an önce ortak adım atmasını istiyoruz. Bu yıl kredi kartı faizlerinin diğer kredilerde olduğu gibi makul ölçülere çekilmesini istiyoruz. Aksi takdirde yüksek faizler ödenemez duruma gelir.? Kredi kartı ödememe oranlarında her geçen gün artış yaşandığına dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz da geri dönmeyen kredi oranlarının yüzde 10'lar seviyesine çıkabileceği uyarısında bulunuyor. Bazı bankaların yüzde 100'ün üzerinde faiz uygulaması yaptıklarının altını çizen Korkmaz, alınan faizin yüksekliğini tefeci faizine benzetiyor. Kriz döneminde yaşanan sorunların tekrarlanabileceği uyarısını yapan Korkmaz'a göre, bankalar eğer alacaklarının hepsini tahsil etmek istese sosyal patlama olur. Bankaların bu konuda ısrarcı olmasını kredi kartının getirisinin yüksekliğine bağlayan Korkmaz, geçmişte devlete yüksek faizle borç veren bankaların, bu gelir kapısını kaybedince vatandaşa yüklenmeye başladığını kaydediyor.

2003 yılında 56 bin 540 kişi kredi kartı borcunu ödeyemezken, bu rakam 2004'ün ilk on ayında 85 bine kadar çıktı. Son beş yılda kredi kartı borcunu ödemeyenlerin toplamı 467 bin 815 oldu. Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, yıllık enflasyon oranı yüzde 10 olurken bankaların yüzde 100'e varan faiz uygulamasına bir anlam veremediğini belirtiyor. Deniz, taşıt ve konut gibi bireysel kredilere yüzde 2-3 faiz uygulayan bankaların, uygulamada çelişki oluşturduğunu kaydediyor. Deniz'e göre, geçen yıl uygulanan faiz oranları bu yıl da devam ederse, birçok kişi faiz ödemekten evine ekmek götüremeyecek hale gelecek. Bankaların bile bile kredi kartı borcunu ödemeyenlere haciz işlemi yapmadığını savunan Deniz, bunun sebebini Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in masasında bekleyen ve kredi kartı kullanımını sınırlandıracak olan yasa tasarısına bağlıyor.

Deniz, ?Bankalar hacize giderse, Şener'in bu tasarıyı Meclis'e sevk etme ihtimali artar. Tasarıda kredi kartı verilmesinin zorlaştırılması, limitlerin sınırlandırılması ve taksitlerin kaldırılmasına yönelik maddeler var.

Bundan çekinen bankalar, haciz hakları olduğu halde bu uygulamaya gitmiyor. Borçlu müşterilerini daha çok telefonla sıkıştırıyor.? diyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber